środa, 26 czerwca 2013



Ta banalnie prosta w przygotowaniu przekąska łączy w sobie chrupiące ciasto kokosowe, delikatne banany no i czekoladę. Dzieci pokochają ten słodki deser.




SKŁADNIKI:


  • 4 duże banany
  • 0,5 l oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 4 łyżki rumu
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.

Zaczynamy od przygotowania ciasta kokosowego:
w miseczce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli, 1 jajko oraz lodowatą wodę. Całość intensywnie mieszaj trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać jeszcze wody, jeśli ciasto byłoby za gęste lub wlać rum dla smaku ( jeżeli deser będzie przygotowywany dla dorosłych ).

Krok 2.

Rozgrzej 0,5 l oleju. Gdy będzie gorący zacznij obierać po jednym bananie i kroić go w ukośne plastry o grubości ok. 2 cm. Nie czynimy tak ze wszystkimi owocami na raz, gdyż ściemniałyby.

Krok 3.

 Następnie nabijaj poszczególne kawałki banana na patyczek od szaszłyków, maczaj w cieście kokosowym i wrzucaj pojedynczo na rozgrzany olej (oczywiście już bez patyczka). Smaż partiami, aż ciasto będzie mieć ładny, złotawy kolor. Tak przygotowane banany układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W maczaniu bananów w cieście mogą uczestniczyć również dzieci. Będzie to dla nich świetna zabawa.

Krok 4.

W osobnym garnku podgrzej wodę, a następnie połóż na nim metalową miskę – tworzymy kąpiel wodną. Do miski wrzuć połamaną drobno czekoladę i śmietankę. Mieszając tworzy nam się przepyszny sos do bananów. Gotowe banany w cieście maczaj wpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych. Można również jeść je same wraz z cukrem pudrem. 

Smacznego  :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, czerwca 26, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE