środa, 26 czerwca 2013



Ta banalnie prosta w przygotowaniu przekąska łączy w sobie chrupiące ciasto kokosowe, delikatne banany no i czekoladę. Dzieci pokochają ten słodki deser.




SKŁADNIKI:


  • 4 duże banany
  • 0,5 l oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 4 łyżki rumu
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.

Zaczynamy od przygotowania ciasta kokosowego:
w miseczce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli, 1 jajko oraz lodowatą wodę. Całość intensywnie mieszaj trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać jeszcze wody, jeśli ciasto byłoby za gęste lub wlać rum dla smaku ( jeżeli deser będzie przygotowywany dla dorosłych ).

Krok 2.

Rozgrzej 0,5 l oleju. Gdy będzie gorący zacznij obierać po jednym bananie i kroić go w ukośne plastry o grubości ok. 2 cm. Nie czynimy tak ze wszystkimi owocami na raz, gdyż ściemniałyby.

Krok 3.

 Następnie nabijaj poszczególne kawałki banana na patyczek od szaszłyków, maczaj w cieście kokosowym i wrzucaj pojedynczo na rozgrzany olej (oczywiście już bez patyczka). Smaż partiami, aż ciasto będzie mieć ładny, złotawy kolor. Tak przygotowane banany układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W maczaniu bananów w cieście mogą uczestniczyć również dzieci. Będzie to dla nich świetna zabawa.

Krok 4.

W osobnym garnku podgrzej wodę, a następnie połóż na nim metalową miskę – tworzymy kąpiel wodną. Do miski wrzuć połamaną drobno czekoladę i śmietankę. Mieszając tworzy nam się przepyszny sos do bananów. Gotowe banany w cieście maczaj wpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych. Można również jeść je same wraz z cukrem pudrem. 

Smacznego  :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, czerwca 26, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania