środa, 19 czerwca 2013



KASZE I ICH WŁAŚCIWOŚCI

Kasze mają właściwości odżywcze i lecznicze. Słynne szpitalne kleiki robione na bazie kaszki manny, kaszy jęczmiennej i grysiku kukurydzianego poprawiają funkcjonowanie nerek, dróg żółciowych i pozwalają wątrobie na regenerację.

Składniki takie jak cynk, selen i siarka, zawarte w kaszach są ważne dla naszej skóry. Dzięki nim bowiem naskórek lepiej broni się przed działaniem niekorzystnych czynników środowiska i dłużej zachowuje jędrność. Cynk jest niezbędny w procesie powstawania kolagenu, selen natomiast chroni przed wolnymi rodnikami, a siarka  dostarcza skórze odpowiedniej porcji wilgoci.

Aby jednak zadziałały w pełni, musisz je regularnie dostarczać z pożywieniem. Najbogatszym ich źródłem są właśnie kasze, mąka z grubego przemiału, płatki owsiane.
Jeżeli ktoś cierpi na poważne wyziębienia organizmu i ma chorą wątrobę powinien jadać kaszę gryczaną, bo ta rozgrzewa organizm.

 Z kolei płatki owsiane, o czym nie każdy wie, posiadają psychoaktywne substancje, które pomagają w leczeniu depresji.

Natomiast kasza jaglana /jest zasadowa!!/ otrzymywana z prosa jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów, jakie znamy, a jednocześnie zawiera lecytynę, która zbawiennie wpływa na mózg i drugą substancję - krzemionkę, która znacząco poprawia stan chorych stawów. Kasza zawiera wszystkie właściwości odżywcze ziaren i nasion z których pochodzą.

Na kasze przeznacza się ziarnko gryki/kasza gryczana/, pszenicy/kasza manna i kuskus, jęczmienna/kasza jęczmienna/, proso/kasza jaglana/, owsa/ płatki owsiane/, kukurydza/kasza kukurydziana.
Ziarna te czyści się, poleruje, rozdrabia lub miażdży.
Ponieważ dalej ich się nie przerabia zawierają wszystkie witaminy i minerały takie jak:
Witaminy z grupy B/
Witamina E
Witamina PP
Kwas foliowy
Potas
Fosfor
Selen
Siarkę
Magnez
Żelazo
Cynk
Mangan
Wapń
Krzem
Jakie korzyści daje nam spożywanie kasz?

Kasze są źródłem:
białka roślinnego
błonnika
skrobi
10 dag kaszy zaspokaja dzienną dawkę na węglowodany. Kasze ugotowana na sypko, bez dodatku tłuszczu są lekkostrawne, nie obciążają i nie drażnią żołądka, poprawiają funkcje  jelit, co zapobiega tworzeniu się polipów w jelicie grubym, czy też nowotworów tego narządu.

Kasze poleca się osobom cierpiącym na zaparcie. Kasze są wskazane dla nadciśnieniowców, gdyż  potas obniża ciśnienie, osoby mające anemie /kasza jaglana i gryczana, gdyż zawierają sporo żelaza oraz dla diabetyków gdyż zawierają
dużą ilość skrobi.
Uwaga!
Ze względu na zawartość siarki, fosforu i chloru kasze nie są wskazane dla osób z wrzodami żołądka, dwunastnicy, cierpiącymi na zgagę, chorzy w trakcie leczenia nowotworów czy też z wysoką gorączką.


Rodzaj kasz i ich zawartość:

-Kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, zawiera lecytynę i krzemionkę, która pozytywnie
wpływa na funkcjonowanie stawów. Ma sporo skrobi, dużo białka, dużo Wit.B, żelaza, miedzi.
Nie zawiera glutenu. Jako jedyne zboże ma alkaliczny odczyn, podnosi odporność, ochładza
organizm, osusza gorący śluz organizmu, zalecany przy gorącu żołądka- ludzi o wilczym głodzie, przy zakwaszeniu organizmu, harmonizuje żołądek, przewód pokarmowy, przy wymiotach w ciąży, jako lek przeciw cukrzycy, pomaga leczyć zapalenie śluzówki żołądka, zalecany przy chorobie nowotworowej.
-Kasza jęczmienna powstaje z jęczmienia, posiada dużo rozpuszczalnego błonnika, a więc pomaga przy zaparciach. Wpływa  lekko ochładzająco na  organizm, moczopędna, ma działanie odświeżające, usuwa gorąco organizmu i gorąco lata, można go stosować przy gorączce i katarze siennym
-Kasza gryczana otrzymuje się z gryki, zawiera dużo błonnika roślinnego, kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, cynku. Nie zawiera glutenu. Wpływa silnie rozgrzewająco, oddziałuję głównie na serce, przeciwdziała śluzowi, polecana głównie do jedzenia w zimne dni.
-Kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy, zawiera białko ale nie jest bardzo wartościowe, ze względu na swój skład jest polecana dla alergików i na niedokrwistość.
-Kasza kuskus pozyskiwana jest z pszenicy durum. Nie zawiera błonnika ma mało witamin i minerałów.
-Płatki owsiane powstają z ziaren owsa.Owies wzmacnia zmęczony organizm, rozgrzewa marznących, wzmacnia ścięgna, daje siłę fizyczną i energię, usuwa wilgoć, wzmaga apetyt, działa przeciw- biegunkowo .




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, czerwca 19, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE