poniedziałek, 17 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* mąka ziemniaczana

Na gulasz:

* 80 dag chudego mięsa wołowego
* 20 dag włoszczyzny
* liść laurowy, kostka rosołowa
* 3 łyżki posiekanego koperku
* pół szklanki śmietany
* łyżka mąki
* szczypta cukru
* pieprz, sól



PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować obrane ziemniaki, odparować, przecisnąć dwa razy przez praskę. Ubić w misce, wyjąć 1/4 część masy, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

2) Dodać resztę masy ziemniaczanej, jajka i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.

3) Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową oraz liść laurowy. Gotować 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki.

4) Szklankę przestudzonego i odcedzonego wywaru wymieszać z mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać koperek.

5) Do sosu włożyć mięso, mocno podgrzać, doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Kluski śląskie podawać z gulaszem.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE