poniedziałek, 17 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

* 1 kg ziemniaków
* 2 jajka
* mąka ziemniaczana

Na gulasz:

* 80 dag chudego mięsa wołowego
* 20 dag włoszczyzny
* liść laurowy, kostka rosołowa
* 3 łyżki posiekanego koperku
* pół szklanki śmietany
* łyżka mąki
* szczypta cukru
* pieprz, sól



PRZYGOTOWANIE:

1) Ugotować obrane ziemniaki, odparować, przecisnąć dwa razy przez praskę. Ubić w misce, wyjąć 1/4 część masy, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

2) Dodać resztę masy ziemniaczanej, jajka i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia.

3) Mięso opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę, kostkę rosołową oraz liść laurowy. Gotować 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki.

4) Szklankę przestudzonego i odcedzonego wywaru wymieszać z mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać koperek.

5) Do sosu włożyć mięso, mocno podgrzać, doprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Kluski śląskie podawać z gulaszem.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne