poniedziałek, 17 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* cebula
* jajko
* pół szklanki mleka
* kajzerka
* 5-6 kromek czerstwego chleba
* 3 łyżki oleju
* tymianek
* mielona słodka papryka
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1) Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.

2) Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawić tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

3) Z kromek czerstwego chleba odkroić skórkę. Miękisz pokroić w drobną kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5 minut, aż powstaną chrupiące i złociste grzanki.

4) Z masy mięsnej formować kuleczki. Obtoczyć w grzankach, lekko wciskając je w mięso. Następnie obsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

5) Ułożyć kuleczki na wyłożonej pergaminem blasze i piec jeszcze 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i surówką.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE