poniedziałek, 17 czerwca 2013

SKŁADNIKI:

* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* cebula
* jajko
* pół szklanki mleka
* kajzerka
* 5-6 kromek czerstwego chleba
* 3 łyżki oleju
* tymianek
* mielona słodka papryka
* sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

1) Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.

2) Do mięsa mielonego dodać odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę i jajko. Doprawić tymiankiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.

3) Z kromek czerstwego chleba odkroić skórkę. Miękisz pokroić w drobną kostkę, rozsypać na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 5 minut, aż powstaną chrupiące i złociste grzanki.

4) Z masy mięsnej formować kuleczki. Obtoczyć w grzankach, lekko wciskając je w mięso. Następnie obsmażyć na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

5) Ułożyć kuleczki na wyłożonej pergaminem blasze i piec jeszcze 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem i surówką.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania