wtorek, 18 czerwca 2013

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:

Na naleśniki:
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 szczypta
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia 
  • owoce do dekoracji (np. sezonowe )
  • świeża melisa lub mięta do dekoracji
  • cukier puder do posypania (ewentualnie) 
 Nadzienie:

  • twaróg - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • rodzynki - 4 łyżki
  • migdały płatki - 2 łyżki
  • gęsta kwaśna śmietana - 0.5 szklanki 

PRZYGOTOWANIE:

 1. Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. 

 2. Rodzynki zalej wrząca wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upal na suchej, dobrze nagrzanej patelni. 

 3. W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj. 

 4. Serową masą posmaruj naleśniki a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

Smacznego :)

 
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, czerwca 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne