wtorek, 18 czerwca 2013

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:

Na naleśniki:
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 szczypta
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia 
  • owoce do dekoracji (np. sezonowe )
  • świeża melisa lub mięta do dekoracji
  • cukier puder do posypania (ewentualnie) 
 Nadzienie:

  • twaróg - 200 gramów
  • miód - 4 łyżki
  • rodzynki - 4 łyżki
  • migdały płatki - 2 łyżki
  • gęsta kwaśna śmietana - 0.5 szklanki 

PRZYGOTOWANIE:

 1. Przygotuj ciasto na naleśniki – połącz jajka z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, sól, olej oraz mąkę i dokładnie wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego, płynnego ciasta a następnie na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. 

 2. Rodzynki zalej wrząca wodą, pozostaw kilka minut, następnie odcedź. Płatki migdałowe upal na suchej, dobrze nagrzanej patelni. 

 3. W miseczce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj lekko podgrzany miód i zmiksuj. Do serowej masy dodaj namoczone rodzynki oraz zrumienione migdałowe płatki – delikatnie wymieszaj. 

 4. Serową masą posmaruj naleśniki a następnie składaj w koperty – podobnie, jak tradycyjne krokiety. Gotowe naleśniki obsmaż z obu stron na patelni – podawaj udekorowane owocami i świeżą miętą.

Smacznego :)

 
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, czerwca 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE