czwartek, 20 czerwca 2013

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:


  • pierś z kurczaka - 30 dekagramów
  • Przyprawa do kurczaka - 1 sztuka
  • średniej wielkości marchewki - 2 sztuki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • rodzynki - 30 gramów
  • ketchup - 60 gramów
  • majonez - 120 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • bułka tarta - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 200 gramów 

PRZYGOTOWANIE:

 1. Kurczaka pokrój w grube paski, posyp przyprawą do kurczaka i odstaw na 10 minut. 

 2. W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później. 

 3. Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku. 

 4. Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych. 

 5. Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 10 minut. 

 6. Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy. 

Smacznego :) 



Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, czerwca 20, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne