wtorek, 18 czerwca 2013

Przepis ze strony przepisy.pl


SKŁADNIKI:

Na naleśniki:


  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • woda mineralna - 0.3 szklanki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia 
  • melisa lub mięta do dekoracji

Nadzienie:

  • banany - 4 sztuki
  • mleko kokosowe - 1 szklanka
  • miód - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj ciasto: w naczyniu wymieszaj jaja z cukrem waniliowym, dodaj mleko, wodę, olej, cynamon, szczyptę soli oraz mąkę – wszystko zmiksuj razem a następnie na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki. 

 2. Banany obierz ze skóry, pokrój w plastry. W rondelku rozpuść miód, dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień – gdy płyn nieco zgęstnieje, dodaj pokrojone banany i duś jeszcze chwilę. Odcedź i pozostaw powstały sos. 

 3. Na rozłożone naleśniki nakładaj banany i zwiń w rulony. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną masła i ułóż w nim naleśniki – wierzch posyp resztą (pokrojonego, pokruszonego) masła, przykryj naczynie i zapiecz w piekarniku w temp. 160 stopni (ok. 8-10 minut). Gotowe naleśniki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem, udekoruj miętą lub melisą. 

Smacznego :)

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, czerwca 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania