wtorek, 23 lipca 2013



Buraki to świetny lek na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie oraz osłabienie organizmu.
Buraki zawierają :
  • dwa rzadkie metale: cez i rubid – przez co działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych;
    - duże ilości kwasu foliowego – szczególnie potrzebnego osobom anemicznym (z anemią, ale także z każdą przedłużającą się/wyniszczającą chorobą) dzieciom oraz kobietom w ciąży. Należy jednak pamiętać, że gotowanie zmniejsza jego ilość niemal o połowę;
  • potas – pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • oraz wiele innych, bezcennych minerałów.
  Jak kupować buraki? Wybieraj te jędrne (niewysuszone), czyste, gładkie, o intensywnej czerwono-fioletowej barwie, miejscami wilgotne i delikatne, a jeśli mają liście – to te ze świeżymi, czystymi i młodymi liśćmi. Wbrew pozorom najlepsze są buraki podłużne, a nie okrągłe - im bardziej kuliste tym gorsze.
 BARSZCZYK Z BURAKÓW to bardzo zdrowa zupa dla dzieci.

SKŁADNIKI:
  •  mięso z indyka - 65g
  • 2 małe marchewki - około 65g
  • 4 małe buraczki - około 95g
  • 1 średni ziemniak - około 65g
  • kawałeczek cebuli - około 10g
  • pół średniego pomidora - około 65g
  • kawałeczek jabłka - około 35g
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku - świeżego posiekanego lub suszonego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki lub świeżej ugotowanej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • 2-2,5 szklanki wody lub wywaru warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałeczki. Buraczki umyj i obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę (bądź wywar warzywny) i wrzuć mięso. Gotuj 15 min. Następnie wrzuć pokrojone buraczki i wszystko jeszcze razem gotuj przez następne 15 min.

Krok 2. 
W czasie , kiedy mięso i buraczki gotują się w garnku, obierz marchewkę, ziemniaka oraz cebulę. Opłucz pod bieżącą wodą i pokrój je w malutką kosteczkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w niewielką kostkę.

Krok 3.
Buraczki i mięso zmiksuj w garnku. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa (marchewkę, cebulę, ziemniaka, pomidora), starte jabłko i zamieszaj. Dodaj majeranek i lubczyk. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Następnie do zupy dodaj koperek, kukurydzę oraz oliwę z oliwek. Możesz doprawić do smaku solą morską i gotuj jeszcze przez 15 minut, lub do momentu, kiedy marchewka będzie miękka.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 23, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne