wtorek, 23 lipca 2013



Buraki to świetny lek na anemię, obniżoną odporność, kaszel, nadciśnienie oraz osłabienie organizmu.
Buraki zawierają :
  • dwa rzadkie metale: cez i rubid – przez co działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych;
    - duże ilości kwasu foliowego – szczególnie potrzebnego osobom anemicznym (z anemią, ale także z każdą przedłużającą się/wyniszczającą chorobą) dzieciom oraz kobietom w ciąży. Należy jednak pamiętać, że gotowanie zmniejsza jego ilość niemal o połowę;
  • potas – pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • oraz wiele innych, bezcennych minerałów.
  Jak kupować buraki? Wybieraj te jędrne (niewysuszone), czyste, gładkie, o intensywnej czerwono-fioletowej barwie, miejscami wilgotne i delikatne, a jeśli mają liście – to te ze świeżymi, czystymi i młodymi liśćmi. Wbrew pozorom najlepsze są buraki podłużne, a nie okrągłe - im bardziej kuliste tym gorsze.
 BARSZCZYK Z BURAKÓW to bardzo zdrowa zupa dla dzieci.

SKŁADNIKI:
  •  mięso z indyka - 65g
  • 2 małe marchewki - około 65g
  • 4 małe buraczki - około 95g
  • 1 średni ziemniak - około 65g
  • kawałeczek cebuli - około 10g
  • pół średniego pomidora - około 65g
  • kawałeczek jabłka - około 35g
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki lubczyku - świeżego posiekanego lub suszonego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki lub świeżej ugotowanej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • 2-2,5 szklanki wody lub wywaru warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałeczki. Buraczki umyj i obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę (bądź wywar warzywny) i wrzuć mięso. Gotuj 15 min. Następnie wrzuć pokrojone buraczki i wszystko jeszcze razem gotuj przez następne 15 min.

Krok 2. 
W czasie , kiedy mięso i buraczki gotują się w garnku, obierz marchewkę, ziemniaka oraz cebulę. Opłucz pod bieżącą wodą i pokrój je w malutką kosteczkę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w niewielką kostkę.

Krok 3.
Buraczki i mięso zmiksuj w garnku. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa (marchewkę, cebulę, ziemniaka, pomidora), starte jabłko i zamieszaj. Dodaj majeranek i lubczyk. Gotuj pod przykryciem około 15 minut.
Następnie do zupy dodaj koperek, kukurydzę oraz oliwę z oliwek. Możesz doprawić do smaku solą morską i gotuj jeszcze przez 15 minut, lub do momentu, kiedy marchewka będzie miękka.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 23, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE