środa, 17 lipca 2013

 Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Omlet to szybkie w przygotowaniu danie. W zależności od dodatków omlet możemy zaserwować na śniadanie, obiad, podwieczorek a nawet kolację. KAPITAŃSKI OMLET to świetne danie na śniadanie lub podwieczorek dla Pociech.

SKŁADNIKI:
  • jajko
  • pomidor
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka wody
  • listki świeżej natki 
  • listki świeżej bazylii
  • posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Pomidora sparz, zdejmij skórkę, następnie pokrój w kosteczkę. 

 Krok 2.
W rondelku rozgrzej łyżeczkę masła, włóż pomidorową kostkę i lekko podsmaż. Dodaj rozdrobnioną bazylię.

 Krok 3.
 Jajo umyj, wybij do naczynia, dodaj wodę i roztrzep mikserem na pulchną masę. Usmaż na małej patelni omlet. Rozłóż na nim pomidorową kostkę z bazylią, zwiń na pół i zsuń na nagrzany talerzyk. Posyp koperkiem i udekoruj natką.
Omlet podawaj jako śniadanie albo na podwieczorek z kromką chleba lub bułeczki oraz kefirem albo też naturalnym jogurtem. 

Smacznego:) 





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE