środa, 17 lipca 2013

 Omlety były już znane w starożytnym Rzymie, ale dopiero Francuzi udoskonalili i urozmaicili ich smak. Do polskiej kuchni trafiły za sprawą Marysieńki Sobieskiej, która rozpowszechniła je w czasie swoich licznych podróży po kraju. Omlet to szybkie w przygotowaniu danie. W zależności od dodatków omlet możemy zaserwować na śniadanie, obiad, podwieczorek a nawet kolację. KAPITAŃSKI OMLET to świetne danie na śniadanie lub podwieczorek dla Pociech.

SKŁADNIKI:
  • jajko
  • pomidor
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka wody
  • listki świeżej natki 
  • listki świeżej bazylii
  • posiekany koperek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Pomidora sparz, zdejmij skórkę, następnie pokrój w kosteczkę. 

 Krok 2.
W rondelku rozgrzej łyżeczkę masła, włóż pomidorową kostkę i lekko podsmaż. Dodaj rozdrobnioną bazylię.

 Krok 3.
 Jajo umyj, wybij do naczynia, dodaj wodę i roztrzep mikserem na pulchną masę. Usmaż na małej patelni omlet. Rozłóż na nim pomidorową kostkę z bazylią, zwiń na pół i zsuń na nagrzany talerzyk. Posyp koperkiem i udekoruj natką.
Omlet podawaj jako śniadanie albo na podwieczorek z kromką chleba lub bułeczki oraz kefirem albo też naturalnym jogurtem. 

Smacznego:) 





Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania