środa, 31 lipca 2013


Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku, jest dość łatwa do przyrządzenia i niedroga. Wygląda imponująco, ma wielu amatorów. Skorzystajcie z tej lekcji, a będziecie mogli to klasyczne danie włączyć do swojego repertuaru.

SKŁADNIKI:
  • kurczak około 1,5kg
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka sklarowanego masła
  • sól, pieprz
farsz:
  • 20dag wątróbek drobiowych
  • czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki masła
  • 4-5 łyżek tartej bułki
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Świeżego kurczaka spraw. Natrzyj z wierzchu i od środka solą. Przykryj ściereczką, odstaw w chłodne miejsce przynajmniej na jedną godzinę. Kajzerkę namocz w mleku. Wątróbki starannie oczyść z błonek. Razem z odciśniętą bułką zmiel w maszynce do mięsa albo posiekaj. Natkę pietruszki albo koperek opłukaj, otrząśnij z nadmiaru wody, osusz i posiekaj.

Krok 2.
Masło utrzyj z żółtkami, dodaj wątróbki, koperek, bułkę tartą, szczyptę cukru, sól i pieprz. Utrzyj na gładką masę. Z białek ze szczyptą soli ubij pianę. wymieszaj delikatnie z nadzieniem. Kurczaka ułóż na desce grzbietem do dołu, mocno uciśnij pierś dłonią, żeby się nieco spłaszczył. Chwyć za nogi, lekko unieś i przez rozcięcie w dole brzucha włóż do środka farsz. Delikatnie potrząśnij tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka.

Od razu szczelnie zaszyj rozcięcie, zaczynając od góry. W miejscach, gdzie skóra jest wyjątkowo cienka, naderwana lub poszarpana, wbij igłę trochę głębiej i przeciągnij przez wierzchnią warstwę mięśni. Na koniec dość mocno zawiń nić wokół kuperka, wyciągnij ją z igły i tak okręć nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha.

Krok 3.
Ułóż tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie lub prodiżu z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni piec przez 40-60 minut, polewając na przemian sosem z brytfanny i gorącą wodą (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. Natomiast w prodiżu polać kurczaka sklarowanym masłem, przykryć i piec około 1 i 1/2 godziny, nie podnosząc przykrywy. Na stół podać kurczaka w całości (kroić na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Smacznego :)

RADA:
* Warto kupić świeżego kurczaka - po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony.
* Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą.
* Kurczaki można również nadziewać bakaliami, cielęciną, ziołami, warzywami oraz owocami. Do farszu z wątróbek drobiowych warto dodać garść rodzynek albo orzechów laskowych lub nerkowca. Wątróbki zawsze trzeba starannie oczyścić z błonek.
* Ważne jest aby piana z białek była dobrze ubita. Naczynie i rózgi do ubijania, powinny być wytarte do sucha. Oddziel białka od żółtek, tak aby ani odrobina żółtka nie dostała się do białek. Dzięki temu piana będzie sztywna i puszysta.
*Jeżeli kurczak w piekarniku za szybko się zrumieni , przykryj go folią aluminiową. Można też obok brytfanny postawić naczynie z wodą, która parując, będzie nawilżać powietrze w piekarniku.
*ABY EFEKTOWNIE PODAĆ KURCZAKA PODZIELONEGO NA PORCJE, należy:
1) przeciąć tuszkę na pół wzdłuż kręgosłupa,
2) ułożyć połówki przecięciem do dołu  na desce,
3) każdą pokroić w poprzek na trzy równe części
Wszystkie kawałki złożyć ponownie, żeby tuszka wyglądała jak niepokrojona.




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne