sobota, 13 lipca 2013


 Wątróbka ma bardzo dużo żelaza, którego dzieci tak bardzo potrzebują. Nie powinno jej zabraknąć w żadnym menu - oczywiście z umiarem ;) . Sezon grillowy w pełni dlatego dzisiaj proponuję niezawodny przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej w połączeniu m.in. z cebulą i papryką. Dla tych dzieci, które nie przepadają za wątróbką, będzie to świetna alternatywa na przełamanie tej niechęci. 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • papryka
  • 1 młody kabaczek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Wątróbkę umyj i obierz z błonek. 
Wymieszaj sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Zalej mięso i odstaw na 2–3 godziny. 

Krok 2.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w ósemki. Paprykę umyj, osusz, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Kabaczka umyj i pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Odłóż część pomidorków na sałatkę.

Krok 3.
Wszystkie składniki nakładaj na przemian na patyczki i opiekaj 10 min. w nagrzanym rożnie, smarując oliwą i obracając.

Podawaj od razu po przyrządzeniu z sałatką z pomidorków koktajlowych. Możesz udekorować liściem sałaty, natką lub szczypiorkiem.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, lipca 13, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE