sobota, 13 lipca 2013


 Wątróbka ma bardzo dużo żelaza, którego dzieci tak bardzo potrzebują. Nie powinno jej zabraknąć w żadnym menu - oczywiście z umiarem ;) . Sezon grillowy w pełni dlatego dzisiaj proponuję niezawodny przepis na szaszłyki z wątróbki drobiowej w połączeniu m.in. z cebulą i papryką. Dla tych dzieci, które nie przepadają za wątróbką, będzie to świetna alternatywa na przełamanie tej niechęci. 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • papryka
  • 1 młody kabaczek
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Wątróbkę umyj i obierz z błonek. 
Wymieszaj sól, pieprz, posiekany czosnek, oliwę i sok z cytryny. Zalej mięso i odstaw na 2–3 godziny. 

Krok 2.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w ósemki. Paprykę umyj, osusz, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Kabaczka umyj i pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Odłóż część pomidorków na sałatkę.

Krok 3.
Wszystkie składniki nakładaj na przemian na patyczki i opiekaj 10 min. w nagrzanym rożnie, smarując oliwą i obracając.

Podawaj od razu po przyrządzeniu z sałatką z pomidorków koktajlowych. Możesz udekorować liściem sałaty, natką lub szczypiorkiem.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, lipca 13, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania