czwartek, 4 lipca 2013




 Panna cotta to pyszny włoski deser ze śmietanki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub owocowym musem. Świetnie sprawdzi się też w słoiczkach jako słodka przekąska na piknik czy wycieczkę.






SKŁADNIKI:


  •  2 szklanki śmietany 22-proc. (lub kremówki)
  •   2 łyżeczki żelatyny
  •   2 łyżki cukru
  •   laska wanilii 



PRZYGOTOWANIE:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka, wrzuć je do garnka ze śmietanką, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę rozpuść, zalewając ją 1/3 szklanki gorącej wody, wlej do śmietany i starannie wymieszaj. Rozlej deser do małych miseczek, przelanych zimną wodą. Schłódź w lodówce (aż zastygnie). Wyłóż deser na talerzyki i polej sosem, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek. Na koniec udekoruj owocami. 

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne