czwartek, 4 lipca 2013




 Panna cotta to pyszny włoski deser ze śmietanki. Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami lub owocowym musem. Świetnie sprawdzi się też w słoiczkach jako słodka przekąska na piknik czy wycieczkę.






SKŁADNIKI:


  •  2 szklanki śmietany 22-proc. (lub kremówki)
  •   2 łyżeczki żelatyny
  •   2 łyżki cukru
  •   laska wanilii 



PRZYGOTOWANIE:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob ziarenka, wrzuć je do garnka ze śmietanką, wsyp cukier i zagotuj. Żelatynę rozpuść, zalewając ją 1/3 szklanki gorącej wody, wlej do śmietany i starannie wymieszaj. Rozlej deser do małych miseczek, przelanych zimną wodą. Schłódź w lodówce (aż zastygnie). Wyłóż deser na talerzyki i polej sosem, np. ze zmiksowanych malin lub truskawek. Na koniec udekoruj owocami. 

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE