poniedziałek, 29 lipca 2013



Risotto, to popularna włoska potrawa przejęta przez kuchnię europejską. Risotto przyrządza się z ryżu podsmażanego na tłuszczu razem z cebulą i czosnkiem, gotowanego w wytrawnym winie a po odparowaniu ugotowanego na rosole. Risotto to wspaniałe jednogarnkowe danie. Możemy eksperymentować z dodatkami, którymi mogą być: zioła, warzywa czy mięso. Za każdym razem stworzymy nowe, zaskakujące danie. Tutaj wersja dla dzieci, dlatego pominęłam dolanie alkoholu a i nie zasmażałam ryżu (bez cebuli oraz  czosnku) za bardzo a jedynie poddusiłam. Takie risotto mogą już jeść dzieci od 18 miesiąca życia.

SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka - 100g
  • średnia marchewka - 50g
  • cukinia - 100g
  • brokuł -  40g
  • ryż Risotto - pół szklanki (około 100g)
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • bulion warzywny lub woda - 1szkl. + 1/2 szkl.
  • posiekany koperek - 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki - około 1 łyżeczka
  • oregano - pół łyżeczki
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj, pokrój na małe kawałeczki. W niewielkim garnku roztop masło, wrzuć przygotowane mięso kurczaka i lekko podduś (tak aby się ścięło, ale nie usmażyło). Następnie obierz marchewkę, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa i zamieszaj. Niech się chwilę razem dusi. W tym czasie przygotuj cukinię. Odpowiedni kawałeczek obierz, opłucz i pokrój w małą kosteczkę. Wrzuć do garnka i zamieszaj. Następnie wrzuć kilka opłukanych różyczek brokułu. Na koniec dodaj ryż Risotto, posiekany koperek, natkę oraz oregano i wszystko razem zamieszaj, aby składniki ładnie się połączyły i przeszły smakami. 

Krok 2.
Do garnka z Risotto wlej 1 szklankę wody lub bulionu, przemieszaj. Przykryj garnek i pozostaw na wolnym ogniu, niech ryż z warzywami dusi się tak przez około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Krok 3. 
Po tym czasie zdejmij pokrywkę z garnka. Ryż powinien wchłonąć prawie całą wodę - jeśli nie, to nic nie szkodzi. Teraz dolej pozostałą wodę lub bulion tj. 1/2 szklanki i gotuj bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut - do momentu, aż ryż będzie miękki. Po tym czasie danie powinno być już gotowe. 
Podawaj od razu po przygotowaniu, jako samodzielne danie na obiad.

Smacznego :)



 



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 29, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujący wpis zapraszam do siebie

    Look into my web blog warzywa

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE