poniedziałek, 29 lipca 2013



Risotto, to popularna włoska potrawa przejęta przez kuchnię europejską. Risotto przyrządza się z ryżu podsmażanego na tłuszczu razem z cebulą i czosnkiem, gotowanego w wytrawnym winie a po odparowaniu ugotowanego na rosole. Risotto to wspaniałe jednogarnkowe danie. Możemy eksperymentować z dodatkami, którymi mogą być: zioła, warzywa czy mięso. Za każdym razem stworzymy nowe, zaskakujące danie. Tutaj wersja dla dzieci, dlatego pominęłam dolanie alkoholu a i nie zasmażałam ryżu (bez cebuli oraz  czosnku) za bardzo a jedynie poddusiłam. Takie risotto mogą już jeść dzieci od 18 miesiąca życia.

SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka - 100g
  • średnia marchewka - 50g
  • cukinia - 100g
  • brokuł -  40g
  • ryż Risotto - pół szklanki (około 100g)
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • bulion warzywny lub woda - 1szkl. + 1/2 szkl.
  • posiekany koperek - 1 łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki - około 1 łyżeczka
  • oregano - pół łyżeczki
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj, pokrój na małe kawałeczki. W niewielkim garnku roztop masło, wrzuć przygotowane mięso kurczaka i lekko podduś (tak aby się ścięło, ale nie usmażyło). Następnie obierz marchewkę, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do mięsa i zamieszaj. Niech się chwilę razem dusi. W tym czasie przygotuj cukinię. Odpowiedni kawałeczek obierz, opłucz i pokrój w małą kosteczkę. Wrzuć do garnka i zamieszaj. Następnie wrzuć kilka opłukanych różyczek brokułu. Na koniec dodaj ryż Risotto, posiekany koperek, natkę oraz oregano i wszystko razem zamieszaj, aby składniki ładnie się połączyły i przeszły smakami. 

Krok 2.
Do garnka z Risotto wlej 1 szklankę wody lub bulionu, przemieszaj. Przykryj garnek i pozostaw na wolnym ogniu, niech ryż z warzywami dusi się tak przez około 15 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

Krok 3. 
Po tym czasie zdejmij pokrywkę z garnka. Ryż powinien wchłonąć prawie całą wodę - jeśli nie, to nic nie szkodzi. Teraz dolej pozostałą wodę lub bulion tj. 1/2 szklanki i gotuj bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut - do momentu, aż ryż będzie miękki. Po tym czasie danie powinno być już gotowe. 
Podawaj od razu po przygotowaniu, jako samodzielne danie na obiad.

Smacznego :)



 



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 29, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujący wpis zapraszam do siebie

    Look into my web blog warzywa

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne