środa, 17 lipca 2013

 Te rogaliki pamiętam z dzieciństwa. Mama robiła je zawsze, kiedy nadchodził sezon na wiśnie. Pyszne rogaliki z wiśniami polubi każde dziecko. Podczas pieczenia po całym domu roztacza się wspaniały zapach wypieków. Można eksperymentować z nadzieniem - równie pyszne wychodzą z nadzieniem serowym lub z powidłami śliwkowymi.

SKŁADNIKI:

- 3 szklanki mąki;
- pół szklanki cukru;
- szklanka mleka;
- pół kostki masła;
- 2 jajka;
- 2 żółtka;
- czubata łyżka drożdży;
- cukier waniliowy;
- łyżka masła do wysmarowania blachy;
- wiśnie z konfitury. 


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Drożdże rozmieszaj z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki, około pół szklanki ciepłego mleka. Rozczyn drożdżowy powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i pozostaw rozczyn do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Musisz przypilnować czasu wyrastania rozczynu - nie może być z byt krótki ani zbyt długi. Ciasto może później nieprzyjemnie pachnieć drożdżami. Rozczyn jest gotowy, kiedy jego powierzchnia zrobi się płaska, a nawet lekko wklęsła. To znak, że drożdże już nie rosną. 


Krok 2.
Jajka umyj i osusz. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dobrze utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do białek możesz dodać szczyptę soli - szybciej się wtedy ubiją.

Krok 3.
Do przesianej ciepłej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, ubitą pianę. Wszystkie składniki połącz, dodaj miękkie masło, wyrób ciasto około 15 min. (musi odchodzić od ręki). Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte ściereczką - niech podwoi swoją objętość. W trakcie wyrastania staraj się nie zaglądać do ciasta oraz nie poruszać nim.

 Krok 4.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Każdy pokrój na 8 trójkątów, na środek połóż wiśnie. Zwijaj rogaliki – zaczynaj od podstawy trójkąta. 
Ułóż je na blasze do wyrośnięcia ( niech się napuszą), potem posmaruj roztrzepanym białkiem. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz w 200°C ok. 20 min.

Smacznego :)

WAŻNE:
Wszystkie składniki potrzebne do wypieku ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka, masło i drożdże (jeżeli używamy świeżych) wyjmujemy z lodówki na co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.

 Jeżeli do wypieków używamy świeżych drożdży należy bacznie zwracać uwagę na termin przydatności. Jeżeli są po tym terminie nie ma sensu zaczynać wypieku - najpewniej się nie uda i czas oraz składniki stracone. Ponad to dobrze jest sprawdzić stan drożdży - jeżeli łatwo rozpadają się i kruszą, to znak, że nie nadają się już do pieczenia - są albo przeterminowane lub były przechowywane w nieodpowiednich warunkach. 



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne