wtorek, 23 lipca 2013



Wielkopolskie pyzy drożdżowe - kluski na parze, parowańce, pampuchy, buchty czy paruchy - nazw jest wiele, a w zasadzie chodzi o to samo. W Wielkopolsce pyzy drożdżowe są popularnym dodatkiem do obiadu. Można je podawać polane tłuszczem i podsmażoną cebulką oraz boczkiem lub polane sosem. U mnie wersja dla dzieci dlatego zrezygnowałam z ciężkostrawnej smażonej cebulki i zrobiłam sos. Pyzy drożdżowe można w zasadzie podawać na różne sposoby. Równie dobrze smakują na słodko - polane stopionym masełkiem i posypane cukrem jak również z np. malinowym sosem. Dzieci uwielbiają takie pampuchy :)

SKŁADNIKI:

na pyzy drożdżowe:


  • ok. 0.5 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła stopionego
  • 3 dag świeżych drożdży
  • sól i cukier
na sos pieczeniowy jasny:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej pozostałe mleko, wbij jajka i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski.
 Wówczas dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Następnie miskę nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia. 

Czytaj również:  udane ciasto  drożdżowe - krok po kroku


Krok 2.
Przygotuj sos:
 Masło stop na patelni, wsyp do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie składniki zalej bulionem warzywnym, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i zagotuj. Do zagotowanych składników dodaj posiekany koperek, wlej śmietanę, dopraw do smaku przyprawami jeśli trzeba, jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez 1 minute. Pozostaw na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj.

Krok 3.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj okrągłe kluski wielkości pączków i układaj na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotuj je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku garnka do gotowania na parze lub specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem.


Smacznego:) 








Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 23, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE