wtorek, 23 lipca 2013



Wielkopolskie pyzy drożdżowe - kluski na parze, parowańce, pampuchy, buchty czy paruchy - nazw jest wiele, a w zasadzie chodzi o to samo. W Wielkopolsce pyzy drożdżowe są popularnym dodatkiem do obiadu. Można je podawać polane tłuszczem i podsmażoną cebulką oraz boczkiem lub polane sosem. U mnie wersja dla dzieci dlatego zrezygnowałam z ciężkostrawnej smażonej cebulki i zrobiłam sos. Pyzy drożdżowe można w zasadzie podawać na różne sposoby. Równie dobrze smakują na słodko - polane stopionym masełkiem i posypane cukrem jak również z np. malinowym sosem. Dzieci uwielbiają takie pampuchy :)

SKŁADNIKI:

na pyzy drożdżowe:


  • ok. 0.5 kg mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła stopionego
  • 3 dag świeżych drożdży
  • sól i cukier
na sos pieczeniowy jasny:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej pozostałe mleko, wbij jajka i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski.
 Wówczas dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Następnie miskę nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia. 

Czytaj również:  udane ciasto  drożdżowe - krok po kroku


Krok 2.
Przygotuj sos:
 Masło stop na patelni, wsyp do niego mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie składniki zalej bulionem warzywnym, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i zagotuj. Do zagotowanych składników dodaj posiekany koperek, wlej śmietanę, dopraw do smaku przyprawami jeśli trzeba, jeszcze raz wymieszaj i gotuj przez 1 minute. Pozostaw na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj.

Krok 3.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj okrągłe kluski wielkości pączków i układaj na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotuj je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku garnka do gotowania na parze lub specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste.
Kluski podajemy na gorąco, z sosem.


Smacznego:) 








Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 23, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania