poniedziałek, 8 lipca 2013



SKŁADNIKI:

- 25 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dag marchewki
- 3 źdźbła szczypiorku
- 3 małe sznycle z indyka
- 2 dag parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- 50 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 50 ml mleka
- łyżeczka masła
- gałka muszkatołowa


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Ziemniaki obrać ,opłukać, większe sztuki przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie (25 minut). Cebulę pokroić w paseczki. Marchewkę pokroić w ukośne plastry. Odłożyć dwa źdźbła szczypiorku do dekoracji, jedno posiekać.

Krok 2.
Mięso opłukać, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki sera wymieszać z bułką tartą, solą i pieprzem. Na talerzu widelcem  rozmącić jajko. Mięso panierować w mące, potem w jajku, a następnie w serze wymieszanym z bułką tartą. panierkę mocno docisnąć.

Krok 3.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i cebulę. Dolać bulion i gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można również posypać odrobiną cukru - warzywa szybciej zmiękną.

Krok 4.
W tym czasie usmażyć mięso na pozostałym oleju (3 minuty). W trakcie smażenia, mięso kilkakrotnie odwrócić. Zdjąć z patelni.

Krok 5.
Do ziemniaków dodać podgrzane masło i mleko. Zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sznycle przełożyć na rozgrzany talerz. Podawać z marchewką i puree ziemniaczanym. Udekorować szczypiorkiem oraz cytryną.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 08, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE