poniedziałek, 8 lipca 2013



SKŁADNIKI:

- 25 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 20 dag marchewki
- 3 źdźbła szczypiorku
- 3 małe sznycle z indyka
- 2 dag parmezanu
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oliwy
- 50 ml bulionu
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- 50 ml mleka
- łyżeczka masła
- gałka muszkatołowa


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Ziemniaki obrać ,opłukać, większe sztuki przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie (25 minut). Cebulę pokroić w paseczki. Marchewkę pokroić w ukośne plastry. Odłożyć dwa źdźbła szczypiorku do dekoracji, jedno posiekać.

Krok 2.
Mięso opłukać, osuszyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wiórki sera wymieszać z bułką tartą, solą i pieprzem. Na talerzu widelcem  rozmącić jajko. Mięso panierować w mące, potem w jajku, a następnie w serze wymieszanym z bułką tartą. panierkę mocno docisnąć.

Krok 3.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć marchewkę i cebulę. Dolać bulion i gotować 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Można również posypać odrobiną cukru - warzywa szybciej zmiękną.

Krok 4.
W tym czasie usmażyć mięso na pozostałym oleju (3 minuty). W trakcie smażenia, mięso kilkakrotnie odwrócić. Zdjąć z patelni.

Krok 5.
Do ziemniaków dodać podgrzane masło i mleko. Zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sznycle przełożyć na rozgrzany talerz. Podawać z marchewką i puree ziemniaczanym. Udekorować szczypiorkiem oraz cytryną.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 08, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne