czwartek, 18 lipca 2013

 





- 100 g wątróbki drobiowej
- około szklanka mleka - do namoczenia
- 1/4 do pół szklanki bulionu warzywnego lub wody
- pół małej cebuli – 20g
- pół jabłka – 100g
- sól morska - szczypta (ewentualnie)
- cukier trzcinowy - szczypta (ewentualnie)
- oliwa z oliwek - 3 - 4 łyżki
- koperek do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:



Krok 1.
Wątróbkę umyj pod bieżącą wodą. Do miseczki wlej mleko i włóż wątróbkę. Pozostaw do namoczenia na co najmniej 30 minut.

Krok 2.
Wyjmij wątróbkę z mleka, oczyść z błonek oraz żyłek i podziel na mniejsze kawałki. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie po włożeniu na patelnię, tłuszcz będzie ‘pryskał’ na wszystkie strony.


Krok 3.
Cebulę i jabłko (bez gniazd nasiennych) obierz, opłucz i pokrój w kostkę (jabłko w większą kostkę).
Na małej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wsyp posiekaną cebulę i uduś, aż będzie szklista (uważaj aby nie zrumienić za bardzo). Duszoną cebulę możesz posypać odrobiną cukru trzcinowego – wtedy szybciej zmięknie. Kiedy cebula będzie już miękka, dodaj jabłko. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie dochodzić do stanu „rozciapciania”. Zostaw pod przykryciem na bardzo niewielkim ogniu, od czasu do czasu zamieszaj i zajmij się wątróbką.

Krok 4.
Na drugiej patelni lub w niewielkim garnku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć oczyszczoną i osuszoną wątróbkę. Podsmaż chwilę - tylko tyle aby się ścięła (ja nie dopuszczam aby się zrumieniła). Podlej bulionem i duś około 5 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i jeszcze podduś przez około 3 minuty. Jeżeli płyn nie wyparuje, to nic nie szkodzi. 

Krok 5.
Gotową wątróbkę przełóż do jabłek i cebuli.  Zamieszaj. Zostaw chwilę na niewielkim ogniu, aby smaki przeszły na wzajem - około 3 do 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Po przygotowaniu wątróbki możesz ją odrobinę dziecku posolić (ale nie wcześniej, ponieważ wątróbka zrobi się twarda i 'gumiasta'.
Danie podawaj ciepłe, udekorowane gałązkami koperku.
Do wątróbki możesz podać również ziemniaki ugotowane np. na parze.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 18, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania