środa, 17 lipca 2013


Brokuły, znane też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa są krewniakami kalafiora i stają się w naszym kraju coraz bardziej popularniejsze, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. 
  Brokuły są dobrem źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Zawierają drogocenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. BROKUŁOWĄ ZUPKĘ Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI mogą jeść dzieci już od 12 miesiąca życia

SKŁADNIKI:

- 100-150g piersi z kurczaka
- 5 różyczek brokułu
- 1 średnia marchewka
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 2 szklanki wody 
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- odrobina soli morskiej (niekoniecznie)
na kluseczki:
- 1 całe jajko
- około 1 łyżka mąki pełnoziarnistej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchewkę i ziemniaka obierz, opłucz i pokrój w niewielką kosteczkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę.

Krok 2.
W garnku zagotuj wodę. Wrzuć pokrojone warzywa oraz mięso kurczaka.Gotuj około 10 minut. 
Następnie dodaj różyczki brokułu, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Dosyp majeranek i wlej oliwę z oliwek. Możesz również doprawić do smaku solą morską. Wszystko gotuj jeszcze około 10-15 minut. 

Krok 3.
Lane kluseczki. Do niewielkiej miseczki wbij całe jajko i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę pełnoziarnistą. I wszystko dokładnie wymieszaj. Powstała masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody lub dosypać jeszcze mąki.

Krok 4.
W osobnym garnku zagotuj wodę. Za pomocą małej łyżeczki wlewaj masę jajeczno-mączną do wrzątku. Uważaj aby woda nie gotowała się mocno, bo kluseczki się rozpadną. 

Krok 5. 
Zupkę zmiksuj. Podawaj ciepłą z lanymi kluseczkami.

Smacznego :)

RADA : pozostałe lane kluseczki można wykorzystać na drugi dzień do zupki, lub na kolację podane z mlekiem i np. owocami.



 


Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 17, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania