środa, 28 sierpnia 2013



Bliny po staropolsku podawano ze smażonymi borówkami lub cebulką zasmażoną ze skwarkami ze słoninki. Jako zakąska podana z dodatkiem czarnego lub czerwonego kawioru, z paseczkami wędzonego łososia uznawana jest przez smakoszy za najwykwintniejszą i najsmaczniejszą. Najbardziej popularnym dodatkiem jest jednak chyba gęsta, kwaśna śmietana. Przepis na około 12 sztuk. Nie ulega jednak wątpliwości, że bliny od pokoleń smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.


SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki gryczanej ( zamiast mąki można zmielić w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej)
  • szklanka mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło i oliwa (pół na pół) do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Do miseczki włóż drożdże, cukier, dodaj ciepłe mleko, zamieszaj, odstaw do wyrośnięcia ( wierzch rozczynu oprósz mąką). Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj żółtka, obie mąki, wodę i wyrabiaj ciasto - najłatwiej robotem, na jednolitą masę. Pod koniec dodaj sól i roztopione, letnie masło, składniki połącz. Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.

Krok 2.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, nakładaj ciasto. Gdy przy brzegach smażonych blinów  pokarzą się pęcherzyki, odwracamy każdy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe przekładamy na rozgrzany talerz, ustawiony na naczyniu z gorącą wodą i trzymamy pod przykryciem.

Smacznego :)



 

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 28, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania