środa, 28 sierpnia 2013



Bliny po staropolsku podawano ze smażonymi borówkami lub cebulką zasmażoną ze skwarkami ze słoninki. Jako zakąska podana z dodatkiem czarnego lub czerwonego kawioru, z paseczkami wędzonego łososia uznawana jest przez smakoszy za najwykwintniejszą i najsmaczniejszą. Najbardziej popularnym dodatkiem jest jednak chyba gęsta, kwaśna śmietana. Przepis na około 12 sztuk. Nie ulega jednak wątpliwości, że bliny od pokoleń smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.


SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki gryczanej ( zamiast mąki można zmielić w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej)
  • szklanka mąki tortowej
  • 5 dag drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • sól
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • masło i oliwa (pół na pół) do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Do miseczki włóż drożdże, cukier, dodaj ciepłe mleko, zamieszaj, odstaw do wyrośnięcia ( wierzch rozczynu oprósz mąką). Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj żółtka, obie mąki, wodę i wyrabiaj ciasto - najłatwiej robotem, na jednolitą masę. Pod koniec dodaj sól i roztopione, letnie masło, składniki połącz. Całość odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.

Krok 2.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, nakładaj ciasto. Gdy przy brzegach smażonych blinów  pokarzą się pęcherzyki, odwracamy każdy na drugą stronę i delikatnie rumienimy. Gotowe przekładamy na rozgrzany talerz, ustawiony na naczyniu z gorącą wodą i trzymamy pod przykryciem.

Smacznego :)



 

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 28, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE