środa, 21 sierpnia 2013


Przepyszne DOMOWE NUGGETSY, posmakują nie tylko tym najmłodszym. Doskonałe na przekąskę lub podwieczorek. A w połączeniu np. z ugotowanym ryżem i surówką będą stanowiły pełnowartościowy posiłek na obiad. Takie nuggetsy można zabrać ze sobą także na piknik - świetnie smakują również po wystudzeniu .

SKŁADNIKI:
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 całe jajko
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do miski, dodaj przyprawę do kurczaka, pieprz biały i ewentualnie dopraw solą morską. 

Krok 2.
Przygotuj panierki: na oddzielne talerzyki wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do jeszcze innego rozbij jajko i roztrzep widelcem. Możesz dosypać odrobinę soli i pieprzu, jeżeli potrzeba.

Krok 3.
Z przygotowanego mięsa formuj różne kształty nuggetsów - nie muszą być idealne.
Następnie każdego obtocz w mące, rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie w środku upieczone a panierka złocisto-brązowa. W trakcie smażenia możesz sprawdzić stan upieczenia mięsa, wyjmując po prostu jednego nuggetsa i przekrawając go na pół. Tłuszcz nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, ponieważ nuggetsy mogą wówczas zbyt szybko usmażyć się z wierzchu, w środku natomiast pozostając surowe.

Podawaj jako przekąskę z np. ketchupem lub na obiad z ryżem i surówką.

Smacznego :)







Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 21, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. To jak z tym tluszczem do nugesow? Mocno rozgrzany czy nie mocno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA14 grudnia 2013 23:02

      Tak jak w przepisie : smażymy na rozgrzanym tłuszczu - nie jest napisane czy na mocno, czy słabo rozgrzanym ( po prostu na rozgrzanym) - nuggetsy nie mogą 'kąpać' się w zimnym oleju na patelni, ponieważ zanim tłuszcz nabierze odpowiedniej temp., te m.in. wchłoną jego nadmiar i panierka odpadnie, a na zbyt gorącym przypalą się zanim usmażą się w środku. Najlepiej usmażyć wcześniej jednego nuggetsa na próbę. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE