środa, 21 sierpnia 2013


Przepyszne DOMOWE NUGGETSY, posmakują nie tylko tym najmłodszym. Doskonałe na przekąskę lub podwieczorek. A w połączeniu np. z ugotowanym ryżem i surówką będą stanowiły pełnowartościowy posiłek na obiad. Takie nuggetsy można zabrać ze sobą także na piknik - świetnie smakują również po wystudzeniu .

SKŁADNIKI:
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól morska do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 całe jajko
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso umyj i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do miski, dodaj przyprawę do kurczaka, pieprz biały i ewentualnie dopraw solą morską. 

Krok 2.
Przygotuj panierki: na oddzielne talerzyki wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do jeszcze innego rozbij jajko i roztrzep widelcem. Możesz dosypać odrobinę soli i pieprzu, jeżeli potrzeba.

Krok 3.
Z przygotowanego mięsa formuj różne kształty nuggetsów - nie muszą być idealne.
Następnie każdego obtocz w mące, rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie w środku upieczone a panierka złocisto-brązowa. W trakcie smażenia możesz sprawdzić stan upieczenia mięsa, wyjmując po prostu jednego nuggetsa i przekrawając go na pół. Tłuszcz nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, ponieważ nuggetsy mogą wówczas zbyt szybko usmażyć się z wierzchu, w środku natomiast pozostając surowe.

Podawaj jako przekąskę z np. ketchupem lub na obiad z ryżem i surówką.

Smacznego :)







Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 21, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. To jak z tym tluszczem do nugesow? Mocno rozgrzany czy nie mocno ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA14 grudnia 2013 23:02

      Tak jak w przepisie : smażymy na rozgrzanym tłuszczu - nie jest napisane czy na mocno, czy słabo rozgrzanym ( po prostu na rozgrzanym) - nuggetsy nie mogą 'kąpać' się w zimnym oleju na patelni, ponieważ zanim tłuszcz nabierze odpowiedniej temp., te m.in. wchłoną jego nadmiar i panierka odpadnie, a na zbyt gorącym przypalą się zanim usmażą się w środku. Najlepiej usmażyć wcześniej jednego nuggetsa na próbę. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne