sobota, 31 sierpnia 2013


Bardzo proste danie, świetne na przekąskę lub szybki obiad. Ryba i naturalny, delikatny jogurt, a wszystko posypane pachnącym koperkiem - idealne wprost połączenie smaków i aromatów.

SKŁADNIKI:
  • 4 średniej wielkości filety z dorsza lub z innej, morskiej ryby
  • 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu i śmietany (pół na pół)
  • 2 łyżki koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kostka rosołowa lub bulionowa
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej przyprawy (papryka lub chili)
  • łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do głębokiego rondla wlewamy szklankę zimnej wody, dodajemy kostkę bulionową, pozostałe przyprawy i łyżkę mąki. Wszystkie składniki, cały czas lekko mieszając, zagotowujemy.

Krok 2.
Gdy sos zgęstnieje, wkładamy do niego lekko rozmrożone filety (można podzielić je na nieco mniejsze części), stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy przez 10-20 minut. w czasie gotowania potrawa powinna tylko lekko "mrugać".

Krok 3.
Pod koniec gotowania zalewamy ryby roztrzepaną śmietaną lub śmietaną pół na pół z jogurtem naturalnym. Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
Podajemy, koniecznie, na wygrzanych talerzach, obficie posypane jajkami i posiekanym koperkiem. Doskonałym dodatkiem może być ugotowany na sypko ryż.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE