wtorek, 27 sierpnia 2013



Borówki nie tylko są bardzo smaczne, ale także przynoszą organizmowi wiele korzyści. Borówki mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. 
KISIELEK BORÓWKOWY Z JABŁUSZKIEM to bardzo proste i pyszne danie dla dzieci, idealne na  drugie śniadanie lub podwieczorek. Taki kisielek możemy także zabrać na piknik - wystarczy tylko przełożyć do słoiczka i gotowe.

SKŁADNIKI:
  • 1/4 szklanki borówek
  • 1 szklanka soku jabłkowego (z atestami dla dzieci)
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Borówki i jabłko umyj pod bieżącą wodą (borówki wcześniej przebież). Zagotuj sok jabłkowy, wrzuć do niego borówki i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie obierz jabłko i zmiksuj je na papkę.

Krok 2.
Przecedź borówki i przetrzyj przez sito i połącz je ze zmiksowanym jabłuszkiem.

Krok 3.
Skrobię kukurydzianą rozrób w niewielkiej ilości wody. Wywar borówkowo-jabłkowy doprowadź do wrzenia, wlej skrobię i zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 4.
Wystudzony kisielek przełóż do miseczek, na wierzchu ułóż jabłka z borówkami.

Podawaj chłodny np. z wafelkiem ryżowym (dla starszych dzieci)

RADA: Mus jabłkowo borówkowy możesz także wymieszać z kisielkiem.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE