wtorek, 27 sierpnia 2013



Borówki nie tylko są bardzo smaczne, ale także przynoszą organizmowi wiele korzyści. Borówki mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. 
KISIELEK BORÓWKOWY Z JABŁUSZKIEM to bardzo proste i pyszne danie dla dzieci, idealne na  drugie śniadanie lub podwieczorek. Taki kisielek możemy także zabrać na piknik - wystarczy tylko przełożyć do słoiczka i gotowe.

SKŁADNIKI:
  • 1/4 szklanki borówek
  • 1 szklanka soku jabłkowego (z atestami dla dzieci)
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Borówki i jabłko umyj pod bieżącą wodą (borówki wcześniej przebież). Zagotuj sok jabłkowy, wrzuć do niego borówki i gotuj przez około 10 minut. W tym czasie obierz jabłko i zmiksuj je na papkę.

Krok 2.
Przecedź borówki i przetrzyj przez sito i połącz je ze zmiksowanym jabłuszkiem.

Krok 3.
Skrobię kukurydzianą rozrób w niewielkiej ilości wody. Wywar borówkowo-jabłkowy doprowadź do wrzenia, wlej skrobię i zagotuj. Następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 4.
Wystudzony kisielek przełóż do miseczek, na wierzchu ułóż jabłka z borówkami.

Podawaj chłodny np. z wafelkiem ryżowym (dla starszych dzieci)

RADA: Mus jabłkowo borówkowy możesz także wymieszać z kisielkiem.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne