piątek, 30 sierpnia 2013



Niezawodny przepis na KOTLETY MIELONE z którego najczęściej korzystam. Prosty i najlepszy. Świetne danie dla całej rodziny. Ilość składników podaję na około 6 porcji.
***


SKŁADNIKI:
  •  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki rosołu
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • jajko
  • białko
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej
  • tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło, koncentrat. Składniki łączymy, dodajemy mięso, jajko, białko, koperek, przyprawy, całość wyrabiamy na niezbyt gęstą, jednolitą masę.

Krok 2.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.

Krok 3.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą").
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

Smacznego:)



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne