piątek, 30 sierpnia 2013



Niezawodny przepis na KOTLETY MIELONE z którego najczęściej korzystam. Prosty i najlepszy. Świetne danie dla całej rodziny. Ilość składników podaję na około 6 porcji.
***


SKŁADNIKI:
  •  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki rosołu
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • jajko
  • białko
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej
  • tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło, koncentrat. Składniki łączymy, dodajemy mięso, jajko, białko, koperek, przyprawy, całość wyrabiamy na niezbyt gęstą, jednolitą masę.

Krok 2.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.

Krok 3.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą").
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

Smacznego:)



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE