sobota, 31 sierpnia 2013


Przepyszny KURCZAK FASZEROWANY ORZECHAMI, idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i niebywale smaczne dzięki niesamowitemu połączeniu orzechów, wątróbki, warzyw oraz aromatycznych ziół. Nieziemski wprost zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia...

SKŁADNIKI:
  • duży, tzw. wiejski kurczak
  • cienki, długi pasek słoniny lub chudego,świeżego boczku
  • czubata łyżka masła
  • marchew
  • cebula
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
farsz:
  • szklanka łuskanych orzechów
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • kieliszek koniaku
  • 2 czubate łyżki tartej bułki
  • wątróbka i serce z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. Dokładnie umytego kurczaka osuszamy. Przygotowujemy farsz: na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przyprawiamy.

Krok 2.
Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjkę, nacieramy wewnątrz solą i pieprzem, nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. Przekładamy do brytfanny, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do brytfanny z kurczakiem, wstawiamy (szczelnie przykrytą) na 30 minut do piekarnika.

Krok 3.
Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na wygrzany półmisek, sos przecieramy przez sito i, gdy trzeba, lekko przyprawiamy.

Krok 4.
Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.

Rada: porcje dla osób dorosłych, przed podaniem, polewamy koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i zapalamy.

Smacznego :) 


Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne