sobota, 31 sierpnia 2013


Przepyszny KURCZAK FASZEROWANY ORZECHAMI, idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i niebywale smaczne dzięki niesamowitemu połączeniu orzechów, wątróbki, warzyw oraz aromatycznych ziół. Nieziemski wprost zapach unosi się w całym domu podczas pieczenia...

SKŁADNIKI:
  • duży, tzw. wiejski kurczak
  • cienki, długi pasek słoniny lub chudego,świeżego boczku
  • czubata łyżka masła
  • marchew
  • cebula
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
farsz:
  • szklanka łuskanych orzechów
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • kieliszek koniaku
  • 2 czubate łyżki tartej bułki
  • wątróbka i serce z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rodzynki zalewamy koniakiem, odstawiamy do nasączenia. Dokładnie umytego kurczaka osuszamy. Przygotowujemy farsz: na desce siekamy orzechy razem z wątróbką i sercem z kurczaka, przekładamy do miseczki, dodajemy tartą bułkę, mleko, jajko, odsączone z koniaku rodzynki, całość lekko przyprawiamy.

Krok 2.
Z kurczaka odcinamy końcówki skrzydeł oraz szyjkę, nacieramy wewnątrz solą i pieprzem, nadziewamy przygotowanym farszem, owijamy paskiem słoniny lub boczku, spinamy mocno szpadkami i obsmażamy na maśle, aż się zrumieni. Przekładamy do brytfanny, a na pozostałym tłuszczu lekko zasmażamy rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość przekładamy do brytfanny z kurczakiem, wstawiamy (szczelnie przykrytą) na 30 minut do piekarnika.

Krok 3.
Upieczonego, miękkiego kurczaka przekładamy na wygrzany półmisek, sos przecieramy przez sito i, gdy trzeba, lekko przyprawiamy.

Krok 4.
Kroimy kurczaka w taki sposób, by w każdej porcji była jednakowa ilość nadzienia. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem i z sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.

Rada: porcje dla osób dorosłych, przed podaniem, polewamy koniakiem, w którym moczyły się rodzynki, i zapalamy.

Smacznego :) 


Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE