wtorek, 20 sierpnia 2013


Bardzo delikatne mięso w aksamitnym sosie śmietanowym z dodatkiem warzyw ugotowanych na parze. Bardzo zdrowe i pyszne danie nie tylko dla dzieci - posmakuje również dorosłym . A w dodatku proste i szybkie w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI:
  • 1 pierś kurczaka
  • 2 marchewki
  • kilka łyżek groszku zielonego (najlepiej świeżego)
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki wegety
  • odrobina soli morskiej do smaku
  • 1/4 szklanki wody
  • około 1/2 szklanki śmietany
  • 3\4 łyżeczki cukru ( np. trzcinowego)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchew oraz ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w niewielką kostkę (jedną marchewkę zostaw w całości-będzie potrzebna do surówki). Groszek - jeżeli świeży opłucz pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywa gotuj na parze przez około 20-30 minut - aż będą miękkie.



Krok 2.
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w niewielką kosteczkę. W garnku rozgrzej masło, wrzuć mięso i lekko podduś. Następnie przypraw wegetą i dodaj natkę. Dolej wodę i duś, aż prawie cała wyparuje.
Po tym czasie wlej powoli do garnka śmietanę ( jeżeli użyjesz kwaśnej - dopraw sos cukrem trzcinowym, to wzbogaci jego smak). Jeżeli potrzeba dopraw sos solą morską. Zamieszaj i jeżeli warzywa jeszcze się parują, pozostaw sos na bardzo niewielkim ogniu. 
Po ugotowaniu przełóż warzywa na talerz - marchewkę, która parowała się w całości zetrzyj na tarce o małych oczkach, będzie surówką (możesz dodać do niej starte jabłuszko) , obok dodaj kurczaka w sosie śmietanowym.
Danie idealne na obiad. Można podawać na różne sposoby np. warzywa ułożyć na środku talerzyka, a na wierzch ułożyć kurczaka i polać całość sosem śmietanowym, ewentualnie udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 20, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania