niedziela, 4 sierpnia 2013


ROSÓŁ jest zdrowy! Rozgrzewa, zaspokaja apetyt i leczy. Domowy rosół to cudowny wynalazek. Ugotowany na mięsie, z dużą ilością warzyw, dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim mnóstwo minerałów, które w trakcie gotowania przeniknęły do niego z mięsa i warzyw. Najważniejsze z nich to potas ( reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek oraz układu nerwowego). Rosół to spora porcja żelaza, są w nim witaminy a także pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa. Ale uwaga! Lecznicze właściwości ma tylko rosół z małą ilością soli. Unikajcie przypraw typu kostki bulionowe, jarzynka czy maggi. Wprawdzie wzmacniają one smak zupy, jednak dostarczają ogromną ilość soli, która, jak wiadomo, ma negatywny wpływ na nasz organizm. Starajmy się unikać podawania dzieciom tego typu produktów: bogatych w sól, wzmacniacze smaku i konserwanty.

SKŁADNIKI:
  • 1 udko z kurczaka (możesz pozbawić je skóry- rosołek będzie wówczas mniej kaloryczny)
  • około 1 litr wody
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 1 listek liścia laurowego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego
  • kawałeczek pora - około 30g
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałeczek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2  łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól morska do smaku
  • makaron nitki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Udko dokładnie umyj i oczyść. W garnku zagotuj wodę i wrzuć udko. Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listek laurowy. Powoli gotuj

Krok 2.
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz selera obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj i posiekaj w cienkie paseczki; czosnek obierz i umyj.

Krok 3.
Wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj na bardzo wolnym ogniu przynajmniej 30 minut.
W tym czasie, według instrukcji na opakowaniu, ugotuj makaron.


Krok 4.
Następnie z rosołu wyjmij udko. Oddziel mięso od kości. Mięsko pokrój na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem do rosołu. Dodaj natkę pietruszki, lubczyk, koperek oraz oliwę z oliwek. Dopraw do smaku solą morską. Gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze 20 minut.

Rosołek podawaj z ugotowanym makaronem. Dla młodszych dzieci, zupkę możesz zmiksować blenderem na papkę.

Smacznego :)





 




Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, sierpnia 04, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE