piątek, 30 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki "zbieranego", czyli pełnego (3,2%) mleka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka sklarowanego masła
  • mąka ( ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję)
  • oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, gładkie i lśniące. odstawiamy na 20 minut, by "wypoczęło"! 

Krok 2.
Smażymy na bardzo  dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub kawałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z domowymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami (truskawki, maliny,poziomki, czarne jagody, mandarynki) posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE