piątek, 30 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki "zbieranego", czyli pełnego (3,2%) mleka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka sklarowanego masła
  • mąka ( ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencję)
  • oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, gładkie i lśniące. odstawiamy na 20 minut, by "wypoczęło"! 

Krok 2.
Smażymy na bardzo  dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub kawałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z domowymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami (truskawki, maliny,poziomki, czarne jagody, mandarynki) posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, sierpnia 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne