czwartek, 1 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki młodej białej fasoli
  • duża porcja włoszczyzny bez kapusty
  • cebula
  • 40 dag ziemniaków
  • 50 dag jagnięciny lub cielęciny z kością
  • 15 dag łazanek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • łyżka maggi
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Fasolę zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 2 godziny, po czym odcedź, zalej dwoma litrami świeżej wody, dodaj umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.

Krok 2.
Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsyp łazanki i ugotować. Przypraw zupę do smaku maggi, solą i pieprzem.

Krok 3.
Mięso wyjmij, oddziel od kości, pokrój na małe kawałki i włóż do zupy. 
Na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z ciemnym pieczywem jako jednogarnkowe danie obiadowe.

RADA: jeżeli robimy pejzankę na dwa dni, łazanki ugotujmy osobno.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, sierpnia 01, 2013 1 comment

1 komentarz:

  1. To nie jest zupa "pejzanka" tylko fasolowa.pejzanka jest z pomidorami i kapustą.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE