czwartek, 1 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki młodej białej fasoli
  • duża porcja włoszczyzny bez kapusty
  • cebula
  • 40 dag ziemniaków
  • 50 dag jagnięciny lub cielęciny z kością
  • 15 dag łazanek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • łyżka maggi
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Fasolę zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 2 godziny, po czym odcedź, zalej dwoma litrami świeżej wody, dodaj umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.

Krok 2.
Gdy mięso i fasola będą prawie miękkie, dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w grube plastry i przypieczoną na suchej patelni oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 15 minutach wsyp łazanki i ugotować. Przypraw zupę do smaku maggi, solą i pieprzem.

Krok 3.
Mięso wyjmij, oddziel od kości, pokrój na małe kawałki i włóż do zupy. 
Na talerzach posyp posiekaną zieleniną. Podawaj z ciemnym pieczywem jako jednogarnkowe danie obiadowe.

RADA: jeżeli robimy pejzankę na dwa dni, łazanki ugotujmy osobno.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, sierpnia 01, 2013 1 comment

1 komentarz:

  1. To nie jest zupa "pejzanka" tylko fasolowa.pejzanka jest z pomidorami i kapustą.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne