środa, 28 sierpnia 2013


PIERŚ Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM to znakomity pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak posmakuje  nie tylko tym najmłodszym. To danie można serwować samodzielnie, jako przekąskę, lub na obiad z ziemniakami oraz sałatką np. z pomidorów lub marchewki. Można również eksperymentować z dodatkami. Ja robiłam wersję dla dzieci, dlatego skupiłam się na tym aby danie było mało kaloryczne. Aleksander "zajadał", bardzo mu smakowało.


SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka - 1szt.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • przyprawy np.: sól morska, pieprz, papryka mielona, oregano itp. (to co lubicie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso dokładnie umyj, przekrój na pół a następnie wzdłuż - powstaną  4 kawałki. Mięso posyp ulubionymi przyprawami i odstaw.



Krok 2.
Z ciasta francuskiego przygotuj 4 płaty, połóż na posypanej mąką stolnicy lub blasze. Możesz na chwilę wstawić do lodówki. Następnie nacinamy każdy płat wzdłuż dłuższego boku (z jednej i drugiej strony) - tylko nie do końca, tak aby na środku pozostało około 2cm nienaciętej powierzchni - na niej położysz pierś kurczaka. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto dzięki temu paseczki przykleją się do siebie.

Krok 3.
Na przygotowane płaty ciasta francuskiego nakładamy kawałki kurczaka. Paseczki przekładamy na zmianę : raz lewy raz prawy.Pomiędzy paseczkami powinny zostać niewielkie przerwy, aby płyn z kurczaka mógł swobodnie odparować. Teraz całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, które dodatkowo sklei paseczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut.

Podawaj jako przekąskę lub z ziemniakami i surówką jako danie na obiad.

Smacznego:)

RADA: do tego dania świetnie będzie pasowała również smażona cebulka z pieczarkami, plasterki chudego boczku lub wędliny a także ser żółty. Wszystko tak jak w przepisie powyżej, z tym, że na pierś z kurczaka dodatkowo nakładamy podsmażoną cebulkę z pieczarkami, przykrywamy wędliną lub boczkiem oraz serem żółtym i całość zamykamy paseczkami z ciasta francuskiego. Tak naprawdę dobór składników zależy tutaj tylko od upodobań i inspiracji; za każdym razem możemy stworzyć nowe danie :)








Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 28, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne