środa, 28 sierpnia 2013


PIERŚ Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM to znakomity pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak posmakuje  nie tylko tym najmłodszym. To danie można serwować samodzielnie, jako przekąskę, lub na obiad z ziemniakami oraz sałatką np. z pomidorów lub marchewki. Można również eksperymentować z dodatkami. Ja robiłam wersję dla dzieci, dlatego skupiłam się na tym aby danie było mało kaloryczne. Aleksander "zajadał", bardzo mu smakowało.


SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka - 1szt.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • przyprawy np.: sól morska, pieprz, papryka mielona, oregano itp. (to co lubicie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso dokładnie umyj, przekrój na pół a następnie wzdłuż - powstaną  4 kawałki. Mięso posyp ulubionymi przyprawami i odstaw.



Krok 2.
Z ciasta francuskiego przygotuj 4 płaty, połóż na posypanej mąką stolnicy lub blasze. Możesz na chwilę wstawić do lodówki. Następnie nacinamy każdy płat wzdłuż dłuższego boku (z jednej i drugiej strony) - tylko nie do końca, tak aby na środku pozostało około 2cm nienaciętej powierzchni - na niej położysz pierś kurczaka. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto dzięki temu paseczki przykleją się do siebie.

Krok 3.
Na przygotowane płaty ciasta francuskiego nakładamy kawałki kurczaka. Paseczki przekładamy na zmianę : raz lewy raz prawy.Pomiędzy paseczkami powinny zostać niewielkie przerwy, aby płyn z kurczaka mógł swobodnie odparować. Teraz całość posmaruj roztrzepanym jajkiem, które dodatkowo sklei paseczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-30 minut.

Podawaj jako przekąskę lub z ziemniakami i surówką jako danie na obiad.

Smacznego:)

RADA: do tego dania świetnie będzie pasowała również smażona cebulka z pieczarkami, plasterki chudego boczku lub wędliny a także ser żółty. Wszystko tak jak w przepisie powyżej, z tym, że na pierś z kurczaka dodatkowo nakładamy podsmażoną cebulkę z pieczarkami, przykrywamy wędliną lub boczkiem oraz serem żółtym i całość zamykamy paseczkami z ciasta francuskiego. Tak naprawdę dobór składników zależy tutaj tylko od upodobań i inspiracji; za każdym razem możemy stworzyć nowe danie :)








Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 28, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE