środa, 21 sierpnia 2013


Przepyszne pierogi z mięsem. Przygotowanie farszu zajmuje nieco czasu, jednak warto trochę się natrudzić. Farsz smakuje wspaniale, po prostu wyborne pierożki :)





SKŁADNIKI:


 na farsz
400 g wieprzowej łopatki
1 jajko
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera
1 łyżka masła
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego 
sól i pieprz
(ewentualnie 2 łyżki bułki tartej)


na ciasto: 
500 g mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
ok. 1 szklanka wody (może być gorąca) 


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Mięso ugotuj wraz z marchewką, pietruszką, selerem i jedną cebulą w niewielkiej ilości wody. Do gotowania wrzuć listki laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz sól do smaku. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je oraz ugotowane warzywa, wystudź.

Krok 2.
 Drugą cebulę posiekaj w kosteczkę i zrumień lekko na maśle.

Krok 3.
 Posiekaną cebulę wraz z mięsem i ugotowanymi warzywami oraz jajkiem włóż do blendera i rozdrobnij na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj bułkę tartą w takiej ilości, by otrzymać farsz o takiej gęstości jak lubisz. Skosztuj i  jeśli trzeba, dosmakuj solą i pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową.

Krok 4.
 Z podanych składników zagnieć ciasto.

Krok 5.
 Część ciasta rozwałkuj cienko i wycinaj kółeczka. Na każde kółeczko nakładaj farsz i zlepiaj pierożki.

Krok 6.
 W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na mocno wrzącą wodę wrzucaj partiami pierogi. Gdy wypłyną, zmniejsz gaz. Gotuj je ok. 3-4 min od wypłynięcia.

Krok 7.
 Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową na talerze. Polej stopionym masłem lub cebulką przyrumienioną na maśle lub oleju. 

Przepis pochodzi z  http://poprostupyszne.blogspot.com , ponieważ robiłam wersję dla dzieci, zrezygnowałam z polewania pierożków smażoną cebulą. Moim zdaniem nawet bez tego smakują wyśmienicie.

Smacznego! 






Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 21, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania