czwartek, 29 sierpnia 2013


Ryby dostarczają naszemu organizmowi szereg drogocennych składników odżywczych, bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu, szczególnie młodego! Ryby morskie są źródłem bardzo ważnego pierwiastka : JODU. Więc dzisiaj o Jodzie :  jest to pierwiastek bardzo ważny dla prawidłowej pracy organizmu, gdyż wchodzi w skład hormonów tarczycy – trójjodotyroina i tyroksyna. Zawiadują one metabolizmem organizmu, jego wzrostem, dojrzewaniem, termogenezą, warunkują prawidłową pracę układu nerwowego oraz mózgu. Jod zatem sprzyja spalaniu tłuszczyku, a więc chudnięciu oraz poprawie samopoczucia koncentracji, gdyż właśnie na te obszary wpływają hormony tarczycy. Niedobory jodu zaś wywołują niedoczynność tarczycy, powstanie wola, opóźnienie umysłowe, opóźnienia w rozwoju fizycznym i psychicznym, poronienia, kretynizm.
Przyswajanie jodu z pożywienia przez organizm zmniejsza zawartość w żywności substancji wolotwórczych. Znaleźć je można w roślinach krzyżowych, strączkowych, orzeszkach ziemnych.

A poniżej wspaniały przepis na RYBĘ MORSKĄ Z GRILLA.

SKŁADNIKI:
  • 4 duże filety z dorsza lub innej, białej ryby morskiej
  • 4 dorodne, winne jabłka
  • 2 niezbyt dojrzałe banany
  • biały pieprz
  • sól
  • majeranek
  • przyprawa do ryb
  • duża cebula
  • oliwa
  • mleko do wymoczenia filetów

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Zamrożone filety obkładamy cienkimi talarkami cebuli, wkładamy do miseczki z mlekiem, odkładamy na godzinę (odmrożą się i stracą specyficzny, tranowy zapach).

Krok 2.
Przed smażeniem obsuszone filety nacieramy solą i pieprzem wymieszanymi z przyprawą do ryb, odkładamy w chłodne miejsce. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne, obficie oprószamy majerankiem. Banany kroimy na połowę, ogrzewamy talerze.

Krok 3.
Przyprawione, wychłodzone filety nacieramy oliwą, rozkładamy na grillu, gdy się zrumienią, przekładamy na wygrzane talerze, a na grillu rumienimy połówki jabłek i banany.

Krok 4.
Usmażone owoce układamy dekoracyjnie na usmażonych filetach. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub ze świeżym pieczywem i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, sierpnia 29, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis !
    Najbardziej zaciekawiło mnie połączenie banana z rybą :)
    Warte spróbowania !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania. Mojej rodzinie bardzo smakowała taka rybka, a początkowo również byli nie lada zaskoczeni takim połączeniem ;)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE