sobota, 31 sierpnia 2013


SCHAB KARKOWY przyrządzony według tego przepisu jest genialny! Polecam na niedzielny obiad dla rodziny. 


SKŁADNIKI:
  • 60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu
  • oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE:

krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach dodajemy do mięsa pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.

Krok 3.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem i pietruszką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.

Krok 4.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze.
Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku, polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne