sobota, 31 sierpnia 2013


SCHAB KARKOWY przyrządzony według tego przepisu jest genialny! Polecam na niedzielny obiad dla rodziny. 


SKŁADNIKI:
  • 60 dag schabu karkowego (waga bez kości)
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki wywaru z jarzyn lub rosołu
  • oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE:

krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach dodajemy do mięsa pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.

Krok 3.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem i pietruszką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.

Krok 4.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze.
Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku, polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.

Smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE