sobota, 31 sierpnia 2013


SKŁADNIKI:
  • 50 dag schabu bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • duża cebula
  • szklanka rosołu
  • sól, pieprz
  • przyprawa ziołowa
  • olej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • mąka krupczatka do panierowania

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wytarty wilgotną, skropioną octem ściereczką schab kroimy wzdłuż na kilkucentymetrowe paluszki (po 2 na porcję), panierujemy w mące wymieszanej z przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 2.
na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy paluszki, rumieniąc ze wszystkich stron, przekładamy do rondla. 

Krok 3.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu (gdy trzeba, tłuszcz uzupełniamy) podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki i, często mieszając, smażymy, aż grzyby puszczą sok.

Krok 4.
Przekładamy do rondla ze schabem, całość podlewamy rosołem, dusimy do miekkości nie dłużej niż 15 minut, przyprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną wymieszaną z niewielką ilością mąki, zagotowujemy. 
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem i z sałatką z pomidorów.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE