czwartek, 1 sierpnia 2013


Vichyssoise to oryginalny i bardzo smaczny chłodnik o francusko brzmiącej nazwie (vichyssoise wym. wiszisuaz) a pochodzi z kuchni...amerykańskiej i należy do kanonu najbardziej znanych zup świata.

SKŁADNIKI:
  • białe części 3 dużych porów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • ćwierć szklanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka maggi
  • pieprz, sól
  • gałązka koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pory i łodygi selera drobno pokroić, starannie wypłukać, dusić około 15 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu.

Krok 2.
Następnie włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, zdjąć z ognia i odstawić.

Krok 3.
Gdy  zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, przyprawić i ostudzić. Na talerzu udekorować keksem bitej śmietany, gałązką koperku i posypać szczypiorkiem.

Smacznego :)



 

Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, sierpnia 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE