czwartek, 1 sierpnia 2013


Vichyssoise to oryginalny i bardzo smaczny chłodnik o francusko brzmiącej nazwie (vichyssoise wym. wiszisuaz) a pochodzi z kuchni...amerykańskiej i należy do kanonu najbardziej znanych zup świata.

SKŁADNIKI:
  • białe części 3 dużych porów
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • ćwierć szklanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka maggi
  • pieprz, sól
  • gałązka koperku do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pory i łodygi selera drobno pokroić, starannie wypłukać, dusić około 15 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu.

Krok 2.
Następnie włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać wrzący bulion i maggi. Posolić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 15 minut, zdjąć z ognia i odstawić.

Krok 3.
Gdy  zupa lekko ostygnie, zmiksować ją, przyprawić i ostudzić. Na talerzu udekorować keksem bitej śmietany, gałązką koperku i posypać szczypiorkiem.

Smacznego :)



 

Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, sierpnia 01, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne