sobota, 31 sierpnia 2013


Pyszne, soczyste i mięciutkie ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WŁOSKĄ KAPUSTĄ - jeśli takie właśnie lubicie, to zachęcam do wypróbowania przepisu. Oprócz kapusty podaję do nich również warzywa gotowane na parze.Świetne danie dla całej rodziny np. na niedzielny obiad.

SKŁADNIKI:
  • 1kg mięsnych żeberek (z tzw. "młodej sztuki")
  • cebula
  • olej
  • mała głowa lub 1/2 głowy dużej włoskiej kapusty
  • sól, pieprz
  • 2 duże, kwaskowate jabłka
  • łyżka mąki krupczatki
  • płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką żeberka dzielimy na 4 równe części, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do naczynia z żeberkami, całość posypujemy nasionami kopru, podlewamy 1/2 szklanki wody zagotowanej na patelni  po smażeniu cebuli, naczynie szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy.

Krok 2.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w średni "makaronik" kapustę, całość trzymamy na niewielkim ogniu (bez przykrycia). 

Krok 3.
Po 10 minutach do rondla dodajemy utarte na tarce z dużymi oczkami jabłka (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych), zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 minuty. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i/lub warzywami gotowanymi na parze.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE