sobota, 31 sierpnia 2013


Pyszne, soczyste i mięciutkie ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WŁOSKĄ KAPUSTĄ - jeśli takie właśnie lubicie, to zachęcam do wypróbowania przepisu. Oprócz kapusty podaję do nich również warzywa gotowane na parze.Świetne danie dla całej rodziny np. na niedzielny obiad.

SKŁADNIKI:
  • 1kg mięsnych żeberek (z tzw. "młodej sztuki")
  • cebula
  • olej
  • mała głowa lub 1/2 głowy dużej włoskiej kapusty
  • sól, pieprz
  • 2 duże, kwaskowate jabłka
  • łyżka mąki krupczatki
  • płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • zielenina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką żeberka dzielimy na 4 równe części, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do naczynia z żeberkami, całość posypujemy nasionami kopru, podlewamy 1/2 szklanki wody zagotowanej na patelni  po smażeniu cebuli, naczynie szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy.

Krok 2.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w średni "makaronik" kapustę, całość trzymamy na niewielkim ogniu (bez przykrycia). 

Krok 3.
Po 10 minutach do rondla dodajemy utarte na tarce z dużymi oczkami jabłka (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych), zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 minuty. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i/lub warzywami gotowanymi na parze.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne