Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA KREM Z PIECZAREK




SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • sól
  • odrobina białego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.

Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.




Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger