sobota, 31 sierpnia 2013


Bardzo delikatna i esencjonalna ZUPA Z PIECZAREK. Szybka w przygotowaniu i bardzo prosta jednocześnie. Poza tym, pieczarki są nie tylko smaczne, ale jak się okazuje, również bardzo zdrowe.  Do przeszłości odszedł pogląd, dość powszechny jeszcze wśród naszych babć i dziadków, że grzyby są, co prawda, źródłem doznań smakowych, ale nie mają wartości odżywczych. Obecnie wiemy już, że pie-
czarka, podobnie jak inne grzyby, zawiera sporo białka, jest bogata w błonnik, ale także witaminy (!), mikroelementy. W pieczarce znajdziemy więc: szerokie spektrum witamin z grupy B, prowitaminę D, fos-
for, potas, żelazo, miedź, selen. Pieczarki mogą być dla nas dodatkowym źródłem energii, dostarczać – obok innych produktów składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, do funkcjonowania naszego organizmu.Dlatego warto sięgnąć np. po pieczarkę komponując menu na obiad. 


SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • sól
  • odrobina białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.

Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.




Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, sierpnia 31, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania