poniedziałek, 2 września 2013


Bardzo fajna wersja kotletów mielonych; ze względu na ostry smak, niekoniecznie dla małych dzieci, dla dorosłych natomiast jak  najbardziej. Można oczywiście trochę zmodyfikować przepis i zamiast ketchupu pikantnego dodać łagodny - wówczas kotlety nabiorą delikatniejszego smaku. Tak, czy tak są naprawdę wyborne w smaku. Polecam przepis na niedzielny obiad.


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków)
  • duża cebula
  • 10 dużych pieczarek
  • kopiasta łyżka tartej bułki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • białko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej
  • tarta bułka wymieszana z utartym żółtym serem (pół na pół)
  
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku.

Krok 2.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso , przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z serem, wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krok 3.
Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. 
Podajemy z ziemniakami puree lub z ziemniakami z wody oraz sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, września 02, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Ten przepis pochodzi z książki kucharskiej Pani Ewy Aszkiewicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda. W informacji o mnie jest stosowna wzmianka o tym, że część przepisów pochodzi właśnie od Pani Ewy Aszkiewicz.

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE