środa, 16 lipca 2014

 
Znakomity przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ.  Pieczeń jest świetna zarówno jako dodatek do obiadu ( z ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie.

Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad.


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki rosołu 
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny
  • plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika.

Krok 2.
Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Krok 3.
Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Sos do pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany.

Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

Smacznego :)






Potrawa została przygotowana wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz  - " 1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 16, 2014 1 comment

1 komentarz:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE