środa, 16 lipca 2014

 
Znakomity przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ.  Pieczeń jest świetna zarówno jako dodatek do obiadu ( z ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie.

Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad.


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki rosołu 
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz do wysmarowania brytfanny
  • plasterki tłustego, wędzonego boczku lub słoniny do wyłożenia brytfanny
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika.

Krok 2.
Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Krok 3.
Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Sos do pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany.

Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.

Smacznego :)






Potrawa została przygotowana wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz  - " 1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 16, 2014 1 comment

1 komentarz:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania