poniedziałek, 2 września 2013


SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów z morskiej ryby
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • 8 średniej grubości krążków cebuli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 oliwek (nie są konieczne)
  • mąka krupczatka do panierowania cebuli
  • tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków
  • oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrawamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.

Krok 3.
Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron  na tłuszczu, w którym smazyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupelniamy). 
Usmażone, chrupiące krążki układamy na sznycelkach, przybieramy połówką oliwki i posypujemy zieleniną.

smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, września 02, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania