poniedziałek, 2 września 2013


SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów z morskiej ryby
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka przyprawy do ryb
  • 8 średniej grubości krążków cebuli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 oliwek (nie są konieczne)
  • mąka krupczatka do panierowania cebuli
  • tarta bułka lub otręby pszenne do panierowania sznycelków
  • oliwa lub olej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Z cebul, najlepiej lekko podłużnych, wykrawamy 8 krążków równej grubości, zalewamy mlekiem, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Rozmrożone filety i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, zieleninę, przyprawy (masa rybna powinna być pikantna). Dobrze wyrobioną dzielimy na 8 równych części, formujemy zgrabne , okrągłe sznycelki, panierujemy w tartej bułce lub otrębach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek , przykrywamy i trzymamy w cieple.

Krok 3.
Wyjęte z mleka krążki cebuli odsączamy, panierujemy w mące i rumienimy na złoty kolor z obu stron  na tłuszczu, w którym smazyły się sznycelki (gdy trzeba, tłuszcz uzupelniamy). 
Usmażone, chrupiące krążki układamy na sznycelkach, przybieramy połówką oliwki i posypujemy zieleniną.

smacznego :)





Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, września 02, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE