piątek, 6 września 2013


Bardzo esencjonalny, rozpływający się w ustach SCHAB KARKOWY W MIODZIE. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI:
  • 4 plastry (całość około 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
  • kilka ząbków czosnku
  • płynny miód
  • 2 słoiczki keczupu (po 100g każdy)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii  aluminiowej, smarujemy obficie miodem. Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy żadnych innych przypraw i nie solimy!).

Krok 2.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego, podgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa). Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem.

Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso (na około 5 minut) do gorącego piekarnika.

Podajemy do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta albo po prostu z frytkami i surówką.

Smacznego :)





 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, września 06, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania