piątek, 6 września 2013


Bardzo esencjonalny, rozpływający się w ustach SCHAB KARKOWY W MIODZIE. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. 

SKŁADNIKI:
  • 4 plastry (całość około 40 dag) o grubości 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego
  • kilka ząbków czosnku
  • płynny miód
  • 2 słoiczki keczupu (po 100g każdy)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, rozkładamy na desce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, układamy na arkuszu folii  aluminiowej, smarujemy obficie miodem. Folię szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (nie dodajemy żadnych innych przypraw i nie solimy!).

Krok 2.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wkładamy do gorącego, podgrzanego do 200 stopni piekarnika na 30-35 minut (czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa). Od czasu do czasu mięso polewamy wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Gdy będzie miękkie, zalewamy keczupem.

Składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i ponownie wstawiamy mięso (na około 5 minut) do gorącego piekarnika.

Podajemy do grubego makaronu typu wstążki lub do kładzionych klusek z półfrancuskiego ciasta albo po prostu z frytkami i surówką.

Smacznego :)





 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, września 06, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne