poniedziałek, 2 września 2013


Nie ma jak domowe wędliny...żadna sklepowa ich nie zastąpi ani smakiem ani zapachem....a i o wiele zdrowsze, bo bez żadnych dodatków!

Jeśli chcecie zabłysnąć wśród rodziny robiąc jakieś wyjątkowe danie, to polecam SZYNKĘ WIEPRZOWĄ NA DZIKO. Aromat i smak mięsa jest wspaniały, szynka wprost rozpływa się w ustach...Doskonała zarówno do obiadu jak również jako dodatek do chleba. Polecam przepis na szynkę wieprzową na dziko!


SKŁADNIKI:
  • dorodny kawałek szynki wieprzowej ( około 2 kg)
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 2-3 duże cebule
  • płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren jałowca
marynata :
  • 1/2 szklanki octu winnego lub estragonowego
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • cienko okrojona skórka z dużej cytryny i wyciśnięty z niej sok
  • łyżeczka cukru
  • 20 jagód suszonego jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 goździki
sos:
  • łyżka czystego smalcu
  • łyżka mąki
  • szklanka wywaru z jarzyn lub lekkiego rosołu
  • 2 pełne łyżki domowych powideł smażonych bez cukru (śliwkowych) lub przetartego dżemu z jarzębiny

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Składniki marynaty zagotowujemy. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, układamy w kamiennym garnku, obkładamy (także na spodzie) plastrami cebuli, zalewamy marynatą, przykrywamy lnianą ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni (każdego dnia kilkakrotnie je obracając).

Krok 2.
Po zamarynowaniu myjemy pod bieżącą wodą, obsuszamy w ściereczce, nacieramy solą. Obsmażamy na głębokim tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, i przekładamy do brytfanny.

Krok 3.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, gdy będzie gorąca, łączymy z utłuczonymi w moździerzu ziarnami jałowca, polewamy mięso i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika na 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu łyżką przecedzonej marynaty.

Krok 4.
Przygotowujemy sos:
do pozostałego ze smażenia mięsa tłuszczu dodajemy smalec. Gdy będzie gorący, dodajemy mąkę i zasmażamy, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy rosołem lub wywarem z jarzyn, zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy powidła, raz jeszcze zagotowujemy i , gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 5.
Upieczone mięso wykładamy na płaski półmisek, kroimy w zgrabne plastry. Do tłuszczu spod pieczeni dodajemy sos, dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy do smaku. Cały sos, gdy trzeba, przecieramy przez perlonowe sito, częścią polewamy porcje mięsa, pozostały podajemy w sosjerce. 
Pieczeń najlepiej smakuje z kluskami z surowych ziemniaków, z kopytkami lub kluskami drożdżowymi ugotowanymi na parze i z zasmażanymi buraczkami lub zasmażaną, czerwoną kapustą.

Smacznego :)









Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, września 02, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania