poniedziałek, 2 września 2013


Nie ma jak domowe wędliny...żadna sklepowa ich nie zastąpi ani smakiem ani zapachem....a i o wiele zdrowsze, bo bez żadnych dodatków!

Jeśli chcecie zabłysnąć wśród rodziny robiąc jakieś wyjątkowe danie, to polecam SZYNKĘ WIEPRZOWĄ NA DZIKO. Aromat i smak mięsa jest wspaniały, szynka wprost rozpływa się w ustach...Doskonała zarówno do obiadu jak również jako dodatek do chleba. Polecam przepis na szynkę wieprzową na dziko!


SKŁADNIKI:
  • dorodny kawałek szynki wieprzowej ( około 2 kg)
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 2-3 duże cebule
  • płaska łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren jałowca
marynata :
  • 1/2 szklanki octu winnego lub estragonowego
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • cienko okrojona skórka z dużej cytryny i wyciśnięty z niej sok
  • łyżeczka cukru
  • 20 jagód suszonego jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 goździki
sos:
  • łyżka czystego smalcu
  • łyżka mąki
  • szklanka wywaru z jarzyn lub lekkiego rosołu
  • 2 pełne łyżki domowych powideł smażonych bez cukru (śliwkowych) lub przetartego dżemu z jarzębiny

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Składniki marynaty zagotowujemy. Mięso, po wytarciu wilgotną, skropioną octem ściereczką, układamy w kamiennym garnku, obkładamy (także na spodzie) plastrami cebuli, zalewamy marynatą, przykrywamy lnianą ściereczką i ustawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 dni (każdego dnia kilkakrotnie je obracając).

Krok 2.
Po zamarynowaniu myjemy pod bieżącą wodą, obsuszamy w ściereczce, nacieramy solą. Obsmażamy na głębokim tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, i przekładamy do brytfanny.

Krok 3.
W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, gdy będzie gorąca, łączymy z utłuczonymi w moździerzu ziarnami jałowca, polewamy mięso i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika na 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu łyżką przecedzonej marynaty.

Krok 4.
Przygotowujemy sos:
do pozostałego ze smażenia mięsa tłuszczu dodajemy smalec. Gdy będzie gorący, dodajemy mąkę i zasmażamy, aż się lekko zrumieni. Zasmażkę rozprowadzamy rosołem lub wywarem z jarzyn, zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy powidła, raz jeszcze zagotowujemy i , gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 5.
Upieczone mięso wykładamy na płaski półmisek, kroimy w zgrabne plastry. Do tłuszczu spod pieczeni dodajemy sos, dokładnie mieszamy i raz jeszcze doprawiamy do smaku. Cały sos, gdy trzeba, przecieramy przez perlonowe sito, częścią polewamy porcje mięsa, pozostały podajemy w sosjerce. 
Pieczeń najlepiej smakuje z kluskami z surowych ziemniaków, z kopytkami lub kluskami drożdżowymi ugotowanymi na parze i z zasmażanymi buraczkami lub zasmażaną, czerwoną kapustą.

Smacznego :)









Posted by Katarzyna Tryka On poniedziałek, września 02, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube
Top blogi

    NA PRZYJĘCIE

    NA PIKNIK

    NA GRILLA

    PRZETWORY DOMOWE

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Technologia Blogger.

    MOI GOŚCIE