piątek, 6 września 2013


Przepyszne ZRAZIKI CIELĘCE PO WĘGIERSKU. Mięciutkie mięso spowite aromatycznym i delikatnym sosem o pięknym, jasnoczerwonym kolorze.

 A poza tym, cielęcina jest jednym z najzdrowszych mięs - ma dużą ilość białek i mało tłuszczów. Wiek ubijanych cieląt powoduje, że w mięsie nie wykształcają się - tak jak w wołowinie czy wieprzowinie - międzymięśniowe warstwy tłuszczu. To najlepiej przyswajalne i najbogatsze źródło potrzebnych organizmowi aminokwasów. Oprócz tego ma wysoki poziom potasu, cynku i magnezu oraz witaminy z grupy B, które wspierają metabolizm. Wszystkich dobroczynnych właściwości nie sposób tutaj opisać, warto jednak włączyć mięso cielęce do rodzinnego menu.


SKŁADNIKI:
  • 50 dag cielęciny bez kości (najlepiej sznyclówki)
  • cebula
  • szklanka rosołu lub wywaru z jarzyn (rosół z koncentratu jest nieodpowiedni)
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • szczypta (czubek noża!) chili
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki mleka
  • oliwa i masło (pół na pół)




PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Mięso kroimy w poprzek włókien na 8 cienkich plastrów, każdy lekko rozbijamy tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, oprószamy solą, pieprzem i mąką (nadmiar mąki strząsamy), smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Krok 2.
Mięso przekładamy do rondla, na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do mięsa, podlewamy rosołem i dusimy, pod przykryciem, do miękkości (około 15 minut).

Krok 3.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy koncentrat, paprykę, zalewamy śmietaną połączoną z mąką wymieszaną z mlekiem i zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i piękny, jasnoczerwony kolor.
Gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku. Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub z grubym, domowym makaronem. Świetnie będą pasowały do dania kluski drożdżowe na parze, tzw. pampuchy.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, września 06, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania