środa, 22 marca 2017



ZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM

 
najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem ryżem i ziemniakami

Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku.

 

Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara. Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny i każdy z nich jest najlepszy oczywiście :)

 

No więc, czytajcie uważnie: przepis na dzisiejszą zupę jest od babci Ali, ją z kolei nauczyła gotować tą zupę jej mama , a ona z kolei na początku ubiegłego wieku pracowała w pałacu u Państwa Turnauów i tamtejszy kucharz zdradził jej recepturę. No więc wychodzi na to, że przepis ma już swoje lata i  wg. mnie to najlepsza zupa ogórkowa i już :). 

Acha...Babcia robi jeszcze fantastyczny barszcz z kwasu z kiszonych ogórków, przygotuję go niedługo i podzielę się z Wami przepisem .

Litewskie kartacze (cepeliny) polecam na drugie danie>>>


SKŁADNIKI:
  • ok. 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 6 łyżek ryżu
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ogórki kwaszone 
  • ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku)
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ).

Krok 2.
W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy.

Krok 3.
Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez 5-7 minut.

Na koniec zupę zaprawiam śmietaną i wsypuję 2 łyżki posiekanego koperku.

Smacznego :)

najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem, ryżem i ziemniakami

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 22, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE