środa, 22 marca 2017



ZUPA OGÓRKOWA Z KURCZAKIEM

 
najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem ryżem i ziemniakami

Sprawdzony przepis na domową zupę ogórkową z kurczakiem, ryżem i ziemniakami przygotowany krok po kroku.

 

Niby tylko zupa ogórkowa, a przepisów na nią co nie miara. Każda Pani domu, każda babcia ma swój jedyny i niepowtarzalny i każdy z nich jest najlepszy oczywiście :)

 

No więc, czytajcie uważnie: przepis na dzisiejszą zupę jest od babci Ali, ją z kolei nauczyła gotować tą zupę jej mama , a ona z kolei na początku ubiegłego wieku pracowała w pałacu u Państwa Turnauów i tamtejszy kucharz zdradził jej recepturę. No więc wychodzi na to, że przepis ma już swoje lata i  wg. mnie to najlepsza zupa ogórkowa i już :). 

Acha...Babcia robi jeszcze fantastyczny barszcz z kwasu z kiszonych ogórków, przygotuję go niedługo i podzielę się z Wami przepisem .

Litewskie kartacze (cepeliny) polecam na drugie danie>>>


SKŁADNIKI:
  • ok. 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 marchew
  • 4 ziemniaki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 6 łyżek ryżu
  • 1 łyżka kaszy jęczmiennej
  • 1 niewielka cebula
  • 4 ogórki kwaszone 
  • ok. 1/2 szklanki kwasu z ogórków (do smaku)
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu, listek laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Mięso z kurczaka oczyszczam i podsmażam na maśle na złoty kolor - w jednym kawałku (kurczaka możecie również podpiec w piekarniku nacierając go wcześniej niewielką ilością masła ).

Krok 2.
W garnku zagotowuję bulion, wrzucam pokrojone w niewielką kostkę (ważne!) ziemniaki, starte na tarce do jarzyn marchew oraz pietruszkę, dodaję ryż, kaszę, przyprawy oraz podsmażonego kurczaka (w jednym kawałku ) - gotuję 15 minut. Kurczaka wyjmuję, kroję w kostkę i z powrotem dodaję go do zupy.

Krok 3.
Siekam cebulkę i podduszam na maśle. Ogórki ścieram na tarce - dorzucam do cebulki i podsmażam - wszystko dodaję do zupy, doprawiam do smaku solą, pieprzem ziołowym oraz kwasem z ogórków i gotuję jeszcze przez 5-7 minut.

Na koniec zupę zaprawiam śmietaną i wsypuję 2 łyżki posiekanego koperku.

Smacznego :)

najlepsza zupa ogórkowa z kurczakiem, ryżem i ziemniakami

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 22, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania