piątek, 29 listopada 2013


BAJGLE, wspaniałe,chrupiące i jednocześnie mięciutkie w środku bułeczki idealne na śniadanie, piknik,grilla lub przekąskę. Wspaniale smakują z domowym pesto bazyliowym i serem mozzarella, można podać z grillowanymi warzywami, wędlinami, wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Na śniadanie podajemy np.: z jajkami po florencku lub dżemem. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko do glazury
  • ziarna do posypania bajgli 
* posypujemy np.: sezamem, makiem, można również wypróbować nasiona słonecznika czy dyni.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, sól, drożdże, 1 łyżkę cukru, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto  przez 5-8 minut, aż  będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.

* trzeba pamiętać, że ciasto drożdżowe które rośnie zbyt długo lub krótko może nie wyjść idealnie, dlatego pilnujemy czasu rośnięcia - ma podwoić swoją objętość i tyle wystarczy.

Krok 2.

Następnie wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8-10 równych kawałków. Każdy kawałek formujemy w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem robimy w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami). 

Krok 3.


Przygotowane bajgle kładziemy na oprószonej mąką powierzchni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 30-40 minut.

Krok 4.
 Kiedy są prawie gotowe w szerokim garnku zagotowujemy  2 litry wody, do której dodajemy pozostałą 1 łyżkę cukru. Następnie na wrzącą wodę ostrożnie kładziemy  wyrośnięte bajgle, gotujemy 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z wody i osuszamy.

Krok 5.
Blachę do pieczenia posypujemy mąką lub wykładamy folią aluminiową.Układamy odcieknięte bajgle, które mogą być jeszcze ciepłe, smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypujemy nasionami.


Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzimy na kratce.

Smacznego :)








Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 29, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE