piątek, 29 listopada 2013


BAJGLE, wspaniałe,chrupiące i jednocześnie mięciutkie w środku bułeczki idealne na śniadanie, piknik,grilla lub przekąskę. Wspaniale smakują z domowym pesto bazyliowym i serem mozzarella, można podać z grillowanymi warzywami, wędlinami, wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Na śniadanie podajemy np.: z jajkami po florencku lub dżemem. Polecam gorąco!


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml wody
  • 1 żółtko do glazury
  • ziarna do posypania bajgli 
* posypujemy np.: sezamem, makiem, można również wypróbować nasiona słonecznika czy dyni.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, sól, drożdże, 1 łyżkę cukru, wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto  przez 5-8 minut, aż  będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.

* trzeba pamiętać, że ciasto drożdżowe które rośnie zbyt długo lub krótko może nie wyjść idealnie, dlatego pilnujemy czasu rośnięcia - ma podwoić swoją objętość i tyle wystarczy.

Krok 2.

Następnie wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 8-10 równych kawałków. Każdy kawałek formujemy w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem robimy w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami). 

Krok 3.


Przygotowane bajgle kładziemy na oprószonej mąką powierzchni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 30-40 minut.

Krok 4.
 Kiedy są prawie gotowe w szerokim garnku zagotowujemy  2 litry wody, do której dodajemy pozostałą 1 łyżkę cukru. Następnie na wrzącą wodę ostrożnie kładziemy  wyrośnięte bajgle, gotujemy 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z wody i osuszamy.

Krok 5.
Blachę do pieczenia posypujemy mąką lub wykładamy folią aluminiową.Układamy odcieknięte bajgle, które mogą być jeszcze ciepłe, smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypujemy nasionami.


Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzimy na kratce.

Smacznego :)








Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, listopada 29, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania