środa, 6 listopada 2013



Bardzo prosta i szybka JAJECZNICA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ, to świetne danie na udane śniadanie :) Jajecznica jest puszysta, kremowa i bardzo delikatna w smaku, dzięki śmietance 30%, którą do niej dodajemy. Polecam !


SKŁADNIKI:
na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki wędzonej szynki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, solimy i lekko ubijamy widelcem.

Krok 2.
Szynkę kroimy w kwadraty, podsmażamy na maśle, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu. Odwracamy masę kawałkami na drugą stronę, nie mieszamy.
Przekładamy na talerze, gdy jajecznica jest już ścięta, ale jeszcze miękka, oprószamy pieprzem i podajemy.

* Zamiast szynki, do masy jajecznej możemy również dodać:
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na łyżce masła
  • grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej na maśle
  • twardy, utarty ser żółty
  • posiekane filety anchois
  • wędzoną rybę
  • ugotowany zielony groszek
  • pomidora, obranego ze skórki, pokrojonego w plasterki, oczyszczonego z soku oraz pestek i przesmażonego na maśle
  • ugotowane główki szparagów
  • pokrojone w plasterki, przesmażone na maśle borowiki lub pieczarki
  • uduszone w śmietanie kurki lub podgrzybki
Smacznego :) 







Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 06, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania