środa, 6 listopada 2013



Bardzo prosta i szybka JAJECZNICA Z WĘDZONĄ SZYNKĄ, to świetne danie na udane śniadanie :) Jajecznica jest puszysta, kremowa i bardzo delikatna w smaku, dzięki śmietance 30%, którą do niej dodajemy. Polecam !


SKŁADNIKI:
na 1 porcję:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki wędzonej szynki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, solimy i lekko ubijamy widelcem.

Krok 2.
Szynkę kroimy w kwadraty, podsmażamy na maśle, wlewamy jajka i smażymy na małym ogniu. Odwracamy masę kawałkami na drugą stronę, nie mieszamy.
Przekładamy na talerze, gdy jajecznica jest już ścięta, ale jeszcze miękka, oprószamy pieprzem i podajemy.

* Zamiast szynki, do masy jajecznej możemy również dodać:
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na łyżce masła
  • grzanki z bułki pokrojonej w kostkę i przesmażonej na maśle
  • twardy, utarty ser żółty
  • posiekane filety anchois
  • wędzoną rybę
  • ugotowany zielony groszek
  • pomidora, obranego ze skórki, pokrojonego w plasterki, oczyszczonego z soku oraz pestek i przesmażonego na maśle
  • ugotowane główki szparagów
  • pokrojone w plasterki, przesmażone na maśle borowiki lub pieczarki
  • uduszone w śmietanie kurki lub podgrzybki
Smacznego :) 







Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 06, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE