niedziela, 24 listopada 2013


JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM

Na pierwsze śniadanie polecam wyśmienite JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU z sałatką z rukoli, pomidorów, serem feta, ogórkiem oraz czosnkiem, a wszystko spowite wspaniałym sosem winegret - do tego filiżanka kawy oraz szklanka 100% soku pomarańczowego lub jabłkowego  od Tymbarka. Polecam!

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim - śniadanie jak w najlepszej restauracji. 

SKŁADNIKI:

Na sos holenderski:
  • 4 surowe żółtka*
  • 1/2 kostki płynnego, gorącego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz mielony
ponad to :
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 całe, surowe jajka
  • 4 plasterki szynki *
  • starty, twardy ser typu parmezan do posypania
  • masło do smażenia

*żółtka muszą być w temperaturze pokojowej
* najlepsza jest szynka długo dojrzewająca np.: szynka parmeńska.


PRZYGOTOWANIE:

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM
Krok 1.
Przygotowujemy sos holenderski:  żółtka miksujemy z sokiem z cytryny, solą i pierzem na puszystą masę (możemy zrobić to na parze), następnie, dalej miksując, wlewamy cienką stróżką rozpuszczone masło. Miksujemy, aż sos uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Trzymamy nad źródłem ciepła (np.: garnek z gorącą wodą). Od czasu do czasu mieszamy.

Krok2.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem około łyżeczki octu . Zmniejszamy płomień, aby woda jedynie lekko wrzała, dużą łyżką robimy wir i powoli wkładamy całe jajko (ważne aby żółtko było całe)- najlepiej wbić wcześniej jajko do niewielkiej miseczki i z niej jajko wylać powoli na wrzącą wodę. Gotujemy do momentu kiedy białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne.

Krok 3.
 W czasie kiedy jajko 'dojrzewa' w garnku z wodą, na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szynkę. Powinna  się zrumienić.

Krok 4.
Z chleba tostowego wykrawamy kółka, opiekamy w tosterze lub smażymy na patelni i tłuszczu na którym wcześniej zrumieniona została szynka.

Na wygrzanym półmisku kładziemy opieczonego okrągłego tosta, na nim zrumienioną szynkę i jajko. Całość polewamy solidną ilością ciepłego sosu holenderskiego i posypujemy startym parmezanem. Możemy posypać posiekaną zieleniną. 
   Podajemy z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorów, plasterków czosnku i ogórkiem posiekanym w niewielka kosteczkę (bez miąższu), który dodatkowo 'orzeźwi' całe danie. Sałatkę polewamy sosem winegret. Do śniadania proponuję również chrupiącą bagietkę, oraz 100% sok pomarańczowy od Tymbarka.

Smacznego :)


JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM





 
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 24, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania