niedziela, 24 listopada 2013


JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM

Na pierwsze śniadanie polecam wyśmienite JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU z sałatką z rukoli, pomidorów, serem feta, ogórkiem oraz czosnkiem, a wszystko spowite wspaniałym sosem winegret - do tego filiżanka kawy oraz szklanka 100% soku pomarańczowego lub jabłkowego  od Tymbarka. Polecam!

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim - śniadanie jak w najlepszej restauracji. 

SKŁADNIKI:

Na sos holenderski:
  • 4 surowe żółtka*
  • 1/2 kostki płynnego, gorącego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • biały pieprz mielony
ponad to :
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 całe, surowe jajka
  • 4 plasterki szynki *
  • starty, twardy ser typu parmezan do posypania
  • masło do smażenia

*żółtka muszą być w temperaturze pokojowej
* najlepsza jest szynka długo dojrzewająca np.: szynka parmeńska.


PRZYGOTOWANIE:

JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM
Krok 1.
Przygotowujemy sos holenderski:  żółtka miksujemy z sokiem z cytryny, solą i pierzem na puszystą masę (możemy zrobić to na parze), następnie, dalej miksując, wlewamy cienką stróżką rozpuszczone masło. Miksujemy, aż sos uzyska jednolitą i gładką konsystencję. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Trzymamy nad źródłem ciepła (np.: garnek z gorącą wodą). Od czasu do czasu mieszamy.

Krok2.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem około łyżeczki octu . Zmniejszamy płomień, aby woda jedynie lekko wrzała, dużą łyżką robimy wir i powoli wkładamy całe jajko (ważne aby żółtko było całe)- najlepiej wbić wcześniej jajko do niewielkiej miseczki i z niej jajko wylać powoli na wrzącą wodę. Gotujemy do momentu kiedy białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne.

Krok 3.
 W czasie kiedy jajko 'dojrzewa' w garnku z wodą, na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy szynkę. Powinna  się zrumienić.

Krok 4.
Z chleba tostowego wykrawamy kółka, opiekamy w tosterze lub smażymy na patelni i tłuszczu na którym wcześniej zrumieniona została szynka.

Na wygrzanym półmisku kładziemy opieczonego okrągłego tosta, na nim zrumienioną szynkę i jajko. Całość polewamy solidną ilością ciepłego sosu holenderskiego i posypujemy startym parmezanem. Możemy posypać posiekaną zieleniną. 
   Podajemy z sałatką przygotowaną z rukoli, pomidorów, plasterków czosnku i ogórkiem posiekanym w niewielka kosteczkę (bez miąższu), który dodatkowo 'orzeźwi' całe danie. Sałatkę polewamy sosem winegret. Do śniadania proponuję również chrupiącą bagietkę, oraz 100% sok pomarańczowy od Tymbarka.

Smacznego :)


JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM





 
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 24, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE