sobota, 30 listopada 2013


 
jajka po florencku
JAJKA PO FLORENCKU  z aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, podsmażoną szynką na chrupiącym bajglu, a wszystko spowite wyrazistym w smaku sosem holenderskim. Do tego chrupiący tost z pomidorem i serem feta polane oliwą z oliwek i posypane bazylią, szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem, na orzeźwienie świeży ogórek. Całość pysznego i zdrowego śniadania dopełnia kawa espresso oraz szklanka pożywnego 100% soku multiwitaminowego od Tymbarka. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 2 porcje
  • 2 świeże jajka (tylko takie najlepiej się ugotują)
  • 1 łyżeczka octu np.: winnego
  • 2 kromki pieczywa (najlepiej domowego np.: bajgle)
  • sos holenderski (tutaj przepis)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
  • sól i świeżo mielony pieprz

ewentualne dodatki:
  • szynka przesmażona na maśle
  • starty parmezan
  • kiełki słonecznika



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy sos holenderski (na dwie porcje wystarczy zrobić z połowy podanych składników).

Krok 2. 
Przygotowujemy jajka w koszulkach: do szerokiego garnka wlewamy wodę do około 4 cm jego wysokości, dodajemy ocet i zagotowujemy, zmniejszamy ogień (woda ma jedynie lekko wrzeć), łyżką możemy zrobić delikatny wir i powoli wlewamy jajka (dobrze jest wcześniej rozbić jajka do małych salaterek i bezpośrednio z nich wylać je powoli na wrzątek), dotujemy na minimalnym ogniu przez około 4 minuty - w razie potrzeby na początku zagarniamy delikatnie białko aby ładnie się uformowało. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową - niektórzy wkładają je od razu do zimnej wody aby zahamować proces ścinania żółtka, które ma pozostać płynne.

Krok 3.
Przygotowujemy szpinak: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę podsmażamy, dokładamy szpinak, solimy i dusimy, aż cały płyn wyparuje (nie dopuszczamy aby szpinak mocno się podsmażył-stanie się wtedy gorzki).

Krok 4.
Przygotowujemy pieczywo: jeżeli mamy do dyspozycji tosty, to przypiekamy je w tosterze, jeżeli np.: bułeczki to po przekrojeniu wzdłuż obsmażamy je na tłuszczu pozostałym np.: po podsmażaniu szynki - są wówczas wyborne!

Jajka  podajemy na chrupiącym pieczywie, ze szpinakiem a wszystko polane idealnym sosem holenderskim. Pomiędzy szpinak a jajko możemy położyć przesmażone plasterki szynki, to wzbogaci smak potrawy.Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy posypać starym parmezanem, lub położyć kilka kiełków słonecznika.

Dodatkowo chrupiący tościk z plasterkiem pomidora oraz kawałkami mozzarelli z oliwą z oliwek i bazylią, oprószone solą i pieprzem. Podajemy z espesso i szklanką zdrowego 100% soku od tymbarka np.: multiwitaminą.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, listopada 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania