sobota, 30 listopada 2013


 
jajka po florencku
JAJKA PO FLORENCKU  z aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, podsmażoną szynką na chrupiącym bajglu, a wszystko spowite wyrazistym w smaku sosem holenderskim. Do tego chrupiący tost z pomidorem i serem feta polane oliwą z oliwek i posypane bazylią, szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem, na orzeźwienie świeży ogórek. Całość pysznego i zdrowego śniadania dopełnia kawa espresso oraz szklanka pożywnego 100% soku multiwitaminowego od Tymbarka. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 2 porcje
  • 2 świeże jajka (tylko takie najlepiej się ugotują)
  • 1 łyżeczka octu np.: winnego
  • 2 kromki pieczywa (najlepiej domowego np.: bajgle)
  • sos holenderski (tutaj przepis)
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
  • sól i świeżo mielony pieprz

ewentualne dodatki:
  • szynka przesmażona na maśle
  • starty parmezan
  • kiełki słonecznika



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy sos holenderski (na dwie porcje wystarczy zrobić z połowy podanych składników).

Krok 2. 
Przygotowujemy jajka w koszulkach: do szerokiego garnka wlewamy wodę do około 4 cm jego wysokości, dodajemy ocet i zagotowujemy, zmniejszamy ogień (woda ma jedynie lekko wrzeć), łyżką możemy zrobić delikatny wir i powoli wlewamy jajka (dobrze jest wcześniej rozbić jajka do małych salaterek i bezpośrednio z nich wylać je powoli na wrzątek), dotujemy na minimalnym ogniu przez około 4 minuty - w razie potrzeby na początku zagarniamy delikatnie białko aby ładnie się uformowało. Jajka wyjmujemy łyżką cedzakową - niektórzy wkładają je od razu do zimnej wody aby zahamować proces ścinania żółtka, które ma pozostać płynne.

Krok 3.
Przygotowujemy szpinak: na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę podsmażamy, dokładamy szpinak, solimy i dusimy, aż cały płyn wyparuje (nie dopuszczamy aby szpinak mocno się podsmażył-stanie się wtedy gorzki).

Krok 4.
Przygotowujemy pieczywo: jeżeli mamy do dyspozycji tosty, to przypiekamy je w tosterze, jeżeli np.: bułeczki to po przekrojeniu wzdłuż obsmażamy je na tłuszczu pozostałym np.: po podsmażaniu szynki - są wówczas wyborne!

Jajka  podajemy na chrupiącym pieczywie, ze szpinakiem a wszystko polane idealnym sosem holenderskim. Pomiędzy szpinak a jajko możemy położyć przesmażone plasterki szynki, to wzbogaci smak potrawy.Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy posypać starym parmezanem, lub położyć kilka kiełków słonecznika.

Dodatkowo chrupiący tościk z plasterkiem pomidora oraz kawałkami mozzarelli z oliwą z oliwek i bazylią, oprószone solą i pieprzem. Podajemy z espesso i szklanką zdrowego 100% soku od tymbarka np.: multiwitaminą.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, listopada 30, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE