środa, 27 listopada 2013


Na podwieczorek lub kolację proponuję szybki i prosty w przygotowaniu KALAFIOR ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM. 


SKŁADNIKI:
  • duży kalafior
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • filiżanka utartego, żółtego sera

na sos serowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka utartego, żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka tartej bułki do posypania dania
  • łyżka tartej bułki do posypania naczynia
  • łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia z gotująca się wodą z dodatkiem soli, cukru i masła.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut, uważając, aby nie rozgotować kalafiora.

Krok 2.
Przygotowujemy sos serowy: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę. Kiedy się zrumieni, rozprowadzamy szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy. Następnie dodajemy utarty ser, śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Krok 3.
W wysmarowanym tłuszczem, posypanym bułką tartą naczyniu układamy różyczki kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy startym serem i bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami masła i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE