środa, 27 listopada 2013


Na podwieczorek lub kolację proponuję szybki i prosty w przygotowaniu KALAFIOR ZAPIEKANY Z SOSEM SEROWYM. 


SKŁADNIKI:
  • duży kalafior
  • sól
  • cukier
  • łyżeczka masła
  • filiżanka utartego, żółtego sera

na sos serowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka utartego, żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka tartej bułki do posypania dania
  • łyżka tartej bułki do posypania naczynia
  • łyżka utartych wiórków zmrożonego masła
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kalafior dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia z gotująca się wodą z dodatkiem soli, cukru i masła.
Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 8 minut, uważając, aby nie rozgotować kalafiora.

Krok 2.
Przygotowujemy sos serowy: na roztopionym maśle zasmażamy mąkę. Kiedy się zrumieni, rozprowadzamy szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy. Następnie dodajemy utarty ser, śmietanę, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.

Krok 3.
W wysmarowanym tłuszczem, posypanym bułką tartą naczyniu układamy różyczki kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy startym serem i bułką tartą. Na koniec oprószamy wiórkami masła i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 27, 2013 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania