niedziela, 17 listopada 2013


Wspaniały przepis na KAPUSTĘ CZERWONĄ duszoną z jabłkami, z dodatkiem rodzynek, gałki muszkatołowej,  cynamonu, a wszystko spowite aromatem wytrawnego wina.

SKŁADNIKI:
  • głowa czerwonej kapusty (o wadze mniejszej niż 1 kg)
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki wody
  • 2 kwaskowe jabłka
  • filiżanka rodzynek
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • cukier
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka octu winnego lub jabłkowego  (gdy trzeba)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rodzynki zalewamy letnią wodą.

Krok 2.
Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, przelewamy na sicie wrzątkiem, wkładamy do rondla, skrapiamy octem, podlewamy 2 łyżkami wody i winem, dodajemy starte na tarce z dużymi oczkami jabłka (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), odsączone rodzynki, oprószamy niewielką ilością pozostałych przypraw, dusimy na niewielkim ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Kapusta powinna być miękka ale nierozgotowana.

Krok 3.
Ze smalcu i mąki robimy zasmażkę (mąka może lekko się zrumienić), rozprowadzamy wywarem spod kapusty, składniki łączymy, zagotowujemy, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.

Smacznego :) 




 
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 17, 2013 3 comments

3 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne