niedziela, 17 listopada 2013


Bardzo prosty przepis na danie z owoców morza - KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE z czosnkiem i sosem chilli, doprawione aromatyczną natką pietruszki lub listkami kolendry. Krewetki w tym wykonaniu są pyszne i aromatyczne. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 500g krewetek obranych ze skorupek
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • kilka kropli sosu chilli
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy.

Krok 2. 
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Krok 3.
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i zdejmujemy z ognia.

Krok 4.
Mieszamy krewetki z czosnkiem, natką i sosem chilli, polewamy rozpuszczonym masłem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krok 5.
Na patelni podgrzewamy pozostałe masło, dodajemy krewetki z marynatą, smażymy, mieszając, 3 minuty, solimy i podajemy z ryżem lub grzankami.

* jeżeli używamy surowych krewetek (szaroniebieskich) , to smażymy je do czasu, gdy staną się różowe
*zamiast natki pietruszki możemy dodać do marynaty 1 łyżkę listków kolendry
*zamiast smażyć na maśle, krewetki możemy podgrzać w maśle wymieszanym z 2 łyżkami śmietanki 30%

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 17, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. oj bardzo ładnie i apetycznie wyglądają te krewetki chyba mam smaka na krewetkiidę do sklepu :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo ładnie i apetycznie wyglądają te krewetki chyba mam smaka na krewetki idę do sklepu :) :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania