niedziela, 17 listopada 2013


Bardzo prosty przepis na danie z owoców morza - KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE z czosnkiem i sosem chilli, doprawione aromatyczną natką pietruszki lub listkami kolendry. Krewetki w tym wykonaniu są pyszne i aromatyczne. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 500g krewetek obranych ze skorupek
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  • kilka kropli sosu chilli
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Krewetki płuczemy, nacinamy na grzbiecie, usuwamy czarną żyłkę i ponownie płuczemy.

Krok 2. 
Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Krok 3.
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i zdejmujemy z ognia.

Krok 4.
Mieszamy krewetki z czosnkiem, natką i sosem chilli, polewamy rozpuszczonym masłem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Krok 5.
Na patelni podgrzewamy pozostałe masło, dodajemy krewetki z marynatą, smażymy, mieszając, 3 minuty, solimy i podajemy z ryżem lub grzankami.

* jeżeli używamy surowych krewetek (szaroniebieskich) , to smażymy je do czasu, gdy staną się różowe
*zamiast natki pietruszki możemy dodać do marynaty 1 łyżkę listków kolendry
*zamiast smażyć na maśle, krewetki możemy podgrzać w maśle wymieszanym z 2 łyżkami śmietanki 30%

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, listopada 17, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. oj bardzo ładnie i apetycznie wyglądają te krewetki chyba mam smaka na krewetkiidę do sklepu :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo ładnie i apetycznie wyglądają te krewetki chyba mam smaka na krewetki idę do sklepu :) :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE